TVT

 

Vissa sjukdomar får mer uppmärksamhet än andra.
I april 2008 översvämmades media av rapporter om den smittsamma hundcancern som kommit till Sverige via en importerad hund. Veterinärer, särskilt en som kommer till tals gång på gång, larmar om att hela hundhållningen i Sverige måste förändras om sjukdomen kommer till Sverige. Hundsport och Härliga Hund, liksom åtskilliga dagstidningar, publicerar skräckscenarier. Man gör allt för att skrämma upp folk och svartmåla allt som har med djurskyddsarbete i utlandet att göra.

Exempel på skriveri, ur Norrbottenskuriren.

Jag tror alla vi som är engagerade i djurskydd på ett eller annat sätt, är mycket angelägna om att sjukdomar inte ska spridas. De allra flesta av oss vill nog lära sig så mycket som möjligt om hur vi kan skydda våra och andras hundar mot ohälsa. Den som inte känner så bör enligt min åsikt ägna sig åt något annat.
Första känslan då man läste om "cancer som smittar direkt" (citat ur Härliga Hund) var naturligtvis fasa. Vad är detta för smittsam farsot som jag faktiskt inte ens hört talas om trots att jag varit engagerad i djurskydd i utlandet ganska många år nu? Hur kommer det sig att vi aldrig kommit i kontakt med en smittad hund?

Första åtgärd var att kolla upp med veterinärer och organisationer som är eller har varit aktiva i Rumänien och Polen eftersom det kändes mest aktuellt för CHANS. De svar vi fick var att man vet att sjukdomen finns, men har så gott som aldrig sett den i praktiken. Det förekommer fall i Polen, men det är mycket ovanligt. På shelter i Rumänien ses fåtal fall, trots att de aktuella hundarna som kommer från gatan borde vara veritabla smittbomber, om man ska tro svenska media.
Jag har även frågat människor med hund,som är eller varit bosatta i syd-och mellaneuropa om det är ett problem med sjukdomen. Ingen av dem jag frågat har hört talas om den, varken till namnet eller på beskrivning.

Ja, vad ska man tro?

Slutsatsen blir att detta är en sjukdom som finns, som kan smitta, dock inte extremt lätt, i så fall skulle den redan vara en farsot och ett stort problem nere i Europa...
...en sjukdom som smittar helt övervägande via parning. Detta gör det än viktigare att verkligen arbeta för att så många hundar som möjligt kastreras även om de inte ska adopteras i exempelvis Sverige.
...en sjukdom som vi ska ha i åtanke och vara uppmärksamma på, men inte drabbas av panik inför.
Tyvärr blir också en slutsats att man tröttnar på panikspridningen i media, man struntar snart i vad som skrivs då det ofta är helt onyanserat och överdrivet. Hatet mot Hittehundar och oss som hjälper dem, det är något man enbart möter i media och på enstaka hemsidor. "Hund-Svensson" har nog redan slutat bry sig om skriverierna...
Det är bra för stunden, men då det verkligen kommer något som vi bör vara rädda för, och tidningar, veterinärer, SKK osv försöker larma, då kommer ingen att lyssna!

Redan då karantänstvånget för hundar inom EU togs bort för mer än 10 år sedan, redan då började diverse aktörer larma om smittor och farliga sjukdomar som skulle komma med hittehundarna. (Självklart inte med några andra hundar!)
De flesta av de första hundarna som kom, de har nog redan hunnit dö av ålder.
Är det någon som känner till en farsot eller en allvarlig smitta som etablerats i Sverige på grund av importerade hundar under de senaste 10 åren?

Säkert kommer någon att tycka att jag genom dessa rader sätter mig över veterinär expertis. Det är inte menat så, men det finns något som heter riskanalys. Det finns också ett uttryck som lyder "Ropa inte om vargen i onödan".

/Ingrid Sunding
ordf. CHANS

Läs också vad Pia Haake skriver om TVT och lite annat.

Läs vår sjukdomsinfo, kortfattat om aktuella och omtalade sjukdomar.