Foto: Mia Hegdal

Marita berättar om hur hittekatten TESS flyttade in i hundfamiljen:

Tess, en hemlös katt flyttade hem till mig i slutet av april 2009. En granne fann henne utmärglad och smutsig på vår bilparkering. Ann, min granne har själv 3 katter så hon kunde inte erbjuda den hemlösa katten ett nytt hem. Ann frågade om jag kunde gå och titta till den lilla katten som hon matat i ett par veckor med köttfärs bredvid sin bil eftersom hon vet att jag håller på med djurskydd osv. Jag gick upp på bilparkeringen och lockade lite med "kisse kissen" och visst kom ett svar: MJAUUU! Oj..jag blev minst sagt chockad över att se denna lilla magra katt. Jag insåg att kattens dagar var räknade..tänkte 2-3 dygn till och sen är det slut. Bedömde att katten var mellan 5 och 7 månader gammal.
"Vill du ha ett hem" sa jag till den lilla katten..orden kom direkt från mitt hjärta. Mjaouuu sa katten till svar. Ja då får du följa med på egen tass, sa jag. Det gjorde den lilla katten. Ann stod i sitt rumsfönster i sin lägenhet och frågade mig om jag sett till katten...Ja, visst sa jag och hon kommer här för jag har frågat om hon vill ha ett hem och det ville hon! Vid porten lyfte jag upp den lilla kattdamen på armen och bar henne ner för trapporna..precis som jag satt nyckeln i min ytterdörr så tänkte jag hur jag skulle göra. Jag kom att tänka på Ceasar Milland..han med hundarna på Tv:n. Jag hade 2 stora hundar och 2 stora katter innanför ytterdörren samt 14 guldfiskar och 2 fåglar...och så stod jag har i farstun med en ny liten katt som jag inte visste om hon gillade hundar eller andra katter...!
Jag öppnade dörren, tog min lilla nya katt från min famn och satte ner henne med baken mot hundarnas nos. Lukta! De gjorde hundarna och sedan gjorde jag samma sak med mina katter. Satte ner lilla hittekatten på golvet och där satt hon stilla. Ställde upp henne på diskbänken bredvid kattfaten med mat..och hon åt..med god aptit. Mina andra 2 katter satte sig lite på avstånd och tittade på när den lilla katten åt.
Då maten var uppäten hoppade den lilla kattdamen ner på golvet och lade sig under bordet. Min schäfertik Fame nosade på den lilla hittekatten och jag insåg att läget var stabilt. Sara min gamla goldentik på nästan 15 år kom lunkande och kollade in kissen. Du måste ju ha ett namn tänkte jag och kom på att namnet Tess passade den lilla kattdamen. Kvällen var till enda och Tess låg kvar på samma plats efter min rasttur med hundarna. Jag satte in en kattkoja bredvid Tess. Godnatt sa jag och sedan sov vi. På morgonen var Fame först ut i köket för att kolla in Tess.
Tess låg kvar. Mina 2 andra katter inväntade frukost. Jag satte fram mat men Tess var allt för svag för att hoppa upp på bänken. Jag lyfte upp henne och hon åt och åt och åt..så mina katter satte sig bredvid för att titta på. En katt som aldrig behövt svälta förstod att denna lilla varelse behövde all mat! Jag har aldrig sett mina katter så passiva så ödmjuka och så gästvänliga...men det är klart det här var säkert en ny upplevelse även för dem:>)
I 3 veckor sov och åt lilla Tess dygnen runt. Min 15 åriga golden vart dålig och fick vandra vidare mot hundhimmlen.
Jag var i färd med att omvaccinera katterna och hade även tänkt ta med Tess..men Saras bortgång gjorde att jag väntade med detta några veckor framöver. Tur var det för jag tyckte att Tess mage var rund på det där sättet som gravida katter kan bli...men jag visste ju inte...om hon bar på kattungar. Ringde veterinären och berättade om min upptäckt. Vänta sa de. Ja, tiden gick och efter 63 dygn så kom Fame min schäfer och "sa till mig" att det var något Tess ville mig. Är det dags nu sa jag till Tess..Mjaouuu sa Tess och vi gick in i sovrummet till den nyinköpta kattbädden. Tess klev in i sin igloo och jag lade mig på golvet bredvid henne. Tess ville ha sitt huvud i min hand medan värkarna tilltog. Ja..sen kom de små liven så söööta! 5 små kattungar föddes till världen. Nr 2 var en exakt kopia i sin färgteckning som min Norska skogkatt Ludde! Ludde var Sveriges första skogkatt född 1976.
Dagen efter på eftermiddagen dog 2 av kattungarna. Jag begravde dem i skogen inlindande i bomull i en liten kartong. Skrev texten "En ängel kom och vände åter" på asken.
Tårarna föll..och jag hoppades att de övriga 3 skulle få leva. De fick de! Nu har ett halvår passerat och Ludde J:R är kvar tillsammans med Tess. 2 av kattbarnen fick en gemensam husse som är stor kattvän. Tess ungar är stora och välväxta. i skrivandes stund har lille Ludde vuxit om mamma Tess i storlek. Alla katterna är vaccinerade och har även klarat hälsokontroll (veterinärbesiktning). Nu har jag 4 katter och schäfern Fame (5 år). Fåglar och fiskar och allt fungerar bra djuren emellan...M E N då Tess var i slutet i sin graviditet tålde hon inte Skrållan.. instinkten tog överhand..men som den hundägare man är så löser kompostgaller allt:>) Jag satte upp kompostgaller medans ungarna var bebisar..och när de var ca 6 veckor gamla så tog jag bort det. Tess var nu inte alls arg på Skrållan längre..och uppskattade att hon fick lite hjälp med sina bustroll. Shibi och Kiba flyttade till sin husse då de var ca 14 veckor.
Ja, nu är flocken väl samlad igen och alla kommer väl överens. Jag skall kastrera Tess snart. Hon har löpt en gång med Lady Lou är kastrat som tur är...men Ludde J:R .. tja ni förstår.
Med Bästa hälsningar
Marita

<<<Tillbaka