HUNDAR I ITALIEN
- ANIMALS WITHOUT LIMITS -
 
 
CHANS börjar nu informera om, och hjälpa, hundar i Italien genom att stödja
Animals Without Limits - AWL.(Djur utan gränser)
AWL startades 1999 av Mia Mattsson-Mercer som då bodde på Balkan. Mia är för många av oss känd som hundkommunikatör, men hon lägger också otroligt mycket energi på djurskyddsarbete och även på att hjälpa barn. Hon bor nu i Lago Patria, i Campania, ca 30 minuter norr om Neapel. Familjen bor i hus med tomt och har 9 räddade hundar som familjemedlemmar.

Mia Mattsson

Först lite om hemlösa hundars situation generellt i Italien.
Lagen i Italien säger att man inte får avliva ett friskt djur. Det kan låta humant och djurvänligt men leder i praktiken till ett helvete för många oönskade och hemlösa hundar.
Italien har cirka 150.000 hemlösa hundar men det är förstås en grov uppskattning med ett stort mörkertal, och 2.6 miljoner hemlösa katter.
I Campania där Mia bor finns enligt hälsoinspektörerna cirka 32.000 hemlösa hundar och
81 shelters. Hemlösa hundar ska officiellt inte få finnas på gatorna utan fångas in och placeras i sheltren, där myndigheterna betalar för deras uppehälle. Hundarna skulle dock ofta ha det mycket bättre i frihet. Många shelters är endast "business" och drivs inte av kärlek till djuren.
Maffian i Campania tjänar massor av pengar på att driva shelter där gatuhundar sätts in. De får 120 euro per månad för varje hund som hålls vid liv. Många gånger är det just bara frågan om att "hållas vid liv": hundar sitter i sin egen avföring, urin finns i vattenskålar (Mia har själv tagit foto på det) kalla mögliga väggar och golv, i många fall inga tak alls som skydd mot regn och blåst.
Även många privatpersoner samlar på sig gatuhundar och ansöker om hjälp och får det. Det är ofta vidriga ställen där det sitter upp till tusen hundar i små trånga burar. En del får mat var 5-6 dag. AWL har nu fått reda på ett shelter med 1.200 osteriliserade hundar som sitter i ett fruktansvärt tillstånd...

Exempelvis kan ett shelter med 500 hundar få upp till 60.000 till 75.000 euro i månaden, och det behöver inte gå till mat eller veterinär vård... Många vill inte ha kastreringsprogram.
Det är inte många hundar som adopteras från sheltren, nästan ingen, möjligen då valpar.

Många gatuhundar som lever "fritt" är i bra hull eftersom det finns enorma berg av sopor. En hel del djurvänner ger dem också mat.

ASL (kommunala hundfångare och veterinärer) hämtar upp många gatuhundar och de säger att de kastrerar och microchipar dem för att sedan släppa ut dem på gatan igen. Kastrerade hundar tatueras på magen med veterinärens initialer.
Internationella människor, exempelvis NATO-familjer avskyr att se alla dessa hundra tusentals gatuhundar men en del kan själva vara en del av problemenen. De stannar på ett ställe 2-3 år, tar hand om en hund och kastar sedan ut den igen på gatan då de ska återvända hem till sitt ursprungsland. Men som vanligt ska man inte dra alla över en kam, det finns också de som gör hunden till en familjemedlem, verkligen "adopterar" den, och tar den med hem till sitt land sedan. Men tyvärr inte alla...
Stora shoppingcenter byggs upp, gatuhundar dras dit och folk klagar, de vill inte att affärerna eller utsikten ska störas av att folk ser försummade hundar, så hundarna hämtas till de hemska koncentrationsläger, som t. o. m. många veterinärer säger att sheltren är.

 

Nästa sida>>>