KASTRERINGAR I POLEN

 
OBSERVERA att kastreringsprojektet i Orzechowce är avslutat med gott resultat!
Men läs gärna texterna ändå.

Vi i CHANS har en vision och en önskan om att kunna förbättra tillvaron för de hundar som blir kvar i sina länder, den stora massan som aldrig kommer i närheten av att adopteras i svenska hem.
Grundproblemet är oftast att det finns alldeles för många hundar som ingen bryr sig om eller vill ha. Hundar förökar sig utom kontroll och blir så många att det aldrig finns möjlighet att ta hand om alla. I Polen samlas hemlösa hundar in på hundhem av mycket varierande kvalitet. Ofta förökar sig hundarna på hundhemmen. Antingen för att det saknas resurser eller intresse. Som vi ser det är något av det viktigaste att hundar kastreras regelmässigt. Dels för att stoppa förökningen, dels för att ge den enskilda hunden ett bättre liv.

Hanna och Lidia, våra polska kontakter i Sverige fick i uppdrag att hitta ett specifikt "kastreringsarbete" som uppfyller vissa krav, att stödja.

Vi tycker det är viktigt att det är polska krafter som gör arbetet med bidrag från oss.
Polska veterinärer kastrerar hundarna. Ingen behöver då känna att utlänningar kommer och tar inkomster, något som har vållat problem inte minst i Grekland.
Vi väljer att satsa på kastrering av tikar. Resurserna räcker (ännu!) inte till alla och det är genom kastrering av tikarna i första hand som man kan stoppa förökningen.
För att pengarna ska räcka till så mycket som möjligt har ett villkor varit att QUICK-SPAY eller SPAY-HOOK-metoden används. Även lite amatörmässigt kallad "titthålskastrering". Ingreppet blir mycket mindre och konvalescensen mycket kortare. Det kommer snart mer info om denna metod på hemsidan.

Hanna och Lidia har nu hittat detta som blir CHANS nya projekt. Vi har beslutat att skänka 10.000 kr till arbetet som presenteras nedan. Om allt fungerar som det ska kommer vi att överväga ytterligare stöd. Ni som tycker som vi att detta är viktigt, är också välkomna att sponsra projektet.
Betala in valfritt belopp på CHANS pg-konto 156380-8 och ange kastreringar Polen, så går pengarna oavkortat dit.

Här kommer en första presentation av projektet, som äger rum i Orzechowce.


Orzechowce är en liten ort i sydöstra spetsen av Polen - nära ryska gränsen. Den ligger ca 2 mil från en stad som heter Przemysl.

Hundhemmet är ökänt - det var förut privat med vidriga förhållanden för hundarna. Nu har hundhemmet blivit kommunalt, med en ny föreståndare, Artur Bak, en yngre man som är zootekniker och som verkligen engagerar sig i hundarna och gör ett stort arbete själv.
Det finns ca 160 hundar där - just nu är det största problemet att ordna hundkojor innan vinter kommer, så det förekommer inga kastreringar, man har helt enkelt inte råd och som så ofta måste man göra det akuta, livsuppehållande arbetet först.
Man har endast kunnat kastrerat 2 tikar i samband med ett annat ingrepp, när de ändå låg på operationsbordet, men hittills är det allt.

Kastreringarna kommer att utföras på en mindre veterinärklinik i Przemysl, en klinik som drivs av ett par, lokala veterinärer alltså, och göras enligt denna plan:

1. Tikarna kommer att köras till veterinärkliniken, ca 2 mil från hundhemmet. De kommer att kastreras med QUICK-SPAY eller SPAY-HOOK-metoden.
2. Under ingreppet kommer de att tatueras i örat (ett nummer, enligt internt system på hundhemmet) - framför allt för att markera att de redan har blivit kastrerade om de skulle komma tillbaka till hundhemmet, men också för att kunna redovisa för CHANS vilka tikar som kastrerats inom projektet.
3. Den kastrerade tiken kommer att stanna i veterinärkliniken tills nästa dag, för att undvika transport direkt efter ingreppet. Dagen efter operationen körs de tillbaka till hundhemmet med hundhemmets bil.
4. Efter att några tikar kastrerats kommer veterinären att skicka förteckning (tatuerade nummer) med ev. bilder på de kastrerade tikarna. Bilderna kommer att tas på kliniken i mån veterinärens av tid.

Vi räknar med att vårt bidrag om 10.000 kr kommer att räcka till kastrering av 28 tikar.
Om en tik hinner lämna djurhemmet innan hon kastrerats, något som kan hända då man arbetar under de omständigheter som råder på platsen, kommer ägaren att kunna kastrera henne för halva priset och CHANS pengar sponsrar hälften. Detta för att tikarna verkligen ska bli kastrerade. Blir det många sådana fall räcker pengarna till fler än 28 kastreringar.

Då arbetet kommit igång kommer vi fortlöpande att redovisa vad som sker här på hemsidan.
Hanna har även lyckats utverka att lokala myndigheter kommer att bidra, med hur mycket vet vi dock inte. Målet på sikt är ju självklart att inga utländska pengar ska behövas, men det är en avlägsen dröm om man vill vara realistisk.

Nästa sida>>>