VINTER I ORZECHOWCE
 


SMIESZKA tatuering nr SP001


KLUSKA nr SP003


ZORA nr SP005

Arbetet med kastreringar av tikar på djurhemmet i Orzechowce pågår för fullt.
Målet är att kastrera 1-2 tikar varje vecka. Utfallet beror på när operationssalen är ledig och om det händer något som gör att ett akut ingrepp måste gå före.

Från början tatuerades ett nummer i örat på varje tik som kastrerats, men nu har man lämnat det systemet. Artur har lyckats få köpa billiga ID-chips, de är annars förhållandevis ganska dyra, så nu kommer alla hundar på hela hundhemmet att iD-chipas så fort vädret tillåter. För oss är det självklart att ID-chipa hundar, men på detta hundhem som varit så försummat och eftersatt tidigare, har det inte varit möjligt.

Kommunen bidrar med mer pengar nu sedan de sett att utlänningar intresserar sig för det och arbetet tagits upp i media. Så förhoppningsvis kommer fler tikar än vi från början trodde att kunna kastreras. Att även kunna kastrera hanhundar vore ännu bättre.

Exakt hur många som hunnits med i skrivande stund vet vi inte, men för att lättare kunna skilja ut dem så får alla kastrerade tikar ett rött halsband. Artur meddelar att det blir mer och mer rött på hundhemmet!

Folk har plötsligt blivit mer intresserade av att adoptera tikar, förut var det mest hanhundar som valdes, man ville nog inte ha problem med löptikar och valpkullar. Man har nog insett fördelarna nu med kastrering då det börjat pratas om det. Flera av de "CHANS- kastrerade" har redan flyttat till sina hem, hundar som inte kommer att bidra till fler valpar.
Han berättar också att de hittills i år placerat 23 hundar i polska hem, det är ett mycket bra resultat.


ZORA nr SP005


DIORA nr SP06


DIORA

Vi kommer snart att få en förteckning över alla hundar som hunnits med nu, här är bilder på några av höstens tikar! Tikarna NORA, ZARIA (som vi bara har operationsbild på, som inte läggs ut på hemsidan) samt KLUSKA var dräktiga vid kastreringen. På ZORA togs även spenarna bort under sövningen eftersom hon hade svulster vid dem..

Under vintern pågår en hel del renoveringsarbeten på hundhemmet. Man har fått möjlighet att ta fångar till hjälp. Artur åker till fängelset på morgonen och kvitterar ut "sina" fångar, hämtar dem i sin bil och får sedan köra tillbaka dem på kvällen efter fullgjort dagsverke. Han säger att de är de bästa arbetare man kan tänka sig. De jobbar mycket bra och tycker det är roligt, förmodligen är det mycket roligare att vara på hundhemmet och arbeta än att vara på fängelset. Och det kan man ju förstå...

 

<<<Tillbaka