SMUGGLA ALDRIG IN EN HUND!

 

 

SAGAN OM SEMESTERHUNDEN

är en realistisk saga om hur det kan gå om man väljer fel respektive rätt alternativ.
Fundera på om det är värt att välja fel!

 

Sverige har relativt stränga regler för import av hundar eftersom Sverige är klassat som rabiesfritt. Inom EU är det dock möjligt att åka utan att hunden måste sitta i karantän, om man bara planerar och följer de regler som finns.

Så egentligen finns inget annat skäl än snålhet för att försöka sig på att ta in en hund olagligt.

Vi i CHANS blir ibland kontaktade av människor som vill ha hjälp att ta sig ur en knepig situation de hamnat i just på grund av att de inte följt de regler som finns. Det kan gälla bön om pengar för att betala karantän för en hund som fastnat i tullen. Andra tror att vi, eftersom vi jobbar för och med djur utomlands, glatt hjälper till att placera hundar som tagits in olagligt. En gång gällde det valpar som fötts i Sverige men avlats utomlands.

Men vi jobbar inte på det sättet. Vi är emot allt vad insmuggling av djur heter. I ett enskilt fall kan det vara lätt att tycka synd om ett djur och en djurägare, men konsekvenserna kan bli så stora att man inte kan tänka så. En insmugglad hund kan föra med sig smitta, fästingar, parasiter och inte minst rävens dvärgbandmask. Den som smugglar in en hund lär knappast vaccinera den eller avmaska den och just rävens dvärgbandmask är något av det värsta vi kan få hit.

Du som smugglar in en hund tar på dig ett mycket stort ansvar gentemot alla de hundar som lever i Sverige. Du utsätter också den insmugglade hunden för uppenbara risker. Att klara sig genom tullen är det minsta problemet. Men vad gör du om hunden blir sjuk? Du kan inte avslöja att hunden är från ett annat land, då riskerar du att bli polisanmäld. Du kan inte vänta dig att veterinären ska ställa rätt diagnos om det gäller en "utländsk" sjukdom, ifall han/hon inte ens vet att hunden varit utomlands. Det finns sjukdomar, exempelvis leishmania, som medicineras med gott resultat, men utan medicinering leder till en plågsam död.
Du som sedan överlåter din insmugglade hund eller låter den få valpar, har även ett ansvar gentemot de nya hundägarna. Du måste vara "hederlig" nog att tala om var hunden kommer ifrån, annars hamnar även de hundarna i samma situation i fall av sjukdom.
Detta handlar om hundar, men insmuggling av andra djur är lika förkastlig.

Läs mer om Sveriges nya importregler!

Läs mer om de nya djurpassen!

Läs mer om vad som händer med illegalt införda hundar och katter!

Läs mer om valpsjuka!

Läs mer om rävens dvärgbandmask!

 

 

SAGAN OM SEMESTERHUNDEN

är en realistisk saga om hur det kan gå om man väljer fel respektive rätt alternativ.
Fundera på om det är värt att välja fel!

 

© CHANS - Charity for Animals Society