BABESIA CANIS

 
 
Allmänt:

 

 

 

Babesia canis är en blodparasit som till största del sprids av bruna hundfästingen. Parasiten angriper de röda blodkropparna och förökar sig i dem tills blodkroppen sprängs sönder. Vissa hundar kan vara smittade men inte utveckla sjukdomen. Vaccin finns men den hunden blir då en ständig smittobärare. Hundar i sydligare länder bör alltid skyddas mot den bruna hundfästingen med antifästingmedel.
Symtom:

 

 

 

Förloppet är snabbt, hunden insjuknar ett par veckor efter infektion. Hög feber och ljusa slemhinnor, d.v.s. blodbrist. Utan behandling dör hunden ganska snabbt på grund av att inre organ förstörs. Blodkroppssönderfallet kan också leda till att blodomloppet kollapsar och hunden dör inom ett dygn. En hund kan även ha kronisk infektion som främst visar sig genom blodbrist.
Smittspridning:

 

Sprids genom bett av den bruna hundfästingen som inte finns i Sverige tack vare vårt kalla klimat. Den kan dock överleva inomhus och sommartid, så det är mycket viktigt att inga hundar har med sig fästingar hit.
Behandling:

 

Kan behandlas med dyra licenspreparat, men för hundarna på ett hundhem är inte det aktuellt. Dessa preparat har också starka biverkningar.
CHANS-hundarna testas mot babesia canis och infekterad hund tas inte in i Sverige.
 
<<<Tillbaka