OM DU HITTAR EN KATT...

 

Ibland ringer människor och frågar om hjälp då de sett en katt som de tror är hemlös.
De vill ha hjälp att fånga den och helst kunna lämna in den på ett katthem. Innan man fångar in och kanske lämnar iväg en katt är det viktigt att man verkligen vet att den är övergiven. Kanske har den en ägare som blir förtvivlad då den inte kommer hem igen som den brukar?

Katten är ett självständigt djur som gärna strövar omkring om den inte lever som innekatt.
Så ibland kan en katt uppfattas som hemlös trots att den inte är det. Den där katten som alltid stryker omkring i området, inte har halsband men inte heller ser vanvårdad ut. Katten söker sig till dig, tigger - och får - mat, och det känns som om den vill flytta in. Ibland gör den också det för längre eller kortare tid. Man kan inte tänka sig att den har en ägare. Men hur ska man veta?

Det första man bör göra är att kolla om katten är ID-märkt. Finns tatuering i örat? Läs då av den. Det är inte lika lätt att veta om katten är chip-märkt. Polisen ska ha scanner och kunna läsa av, något som tyvärr inte alltid fungerar. Man kan även besöka en veterinärmottagning och hoppas att de inte tar betalt för att kolla om det finns chip och i så fall läsa av.

Får man fram ID-nummer kan man söka efter ägaren i SKKs ägarregister. Där finns både hundar och katter registrerade om ägaren anmält dem. Har man tur kan mysteriet med den förmodat hemlösa katten vara löst ganska snabbt. Kanske är det en katt som bara är ute på sin vanliga promenad, eller så blir en ägare lycklig över att kunna få tillbaka sin bortsprungna katt.

Om katten inte är märkt då! Vad gör man då? Ett bra tips är att köpa ett enkelt katthalsband, den typen med resår så katten inte kan fastna i något och skadas. Skriv en liten lapp med fråga om någon äger katten, ange ditt telefonnummer, förklara situationen och be eventuell ägare att höra av sig. Lägg lappen i en liten hylsa och fäst på halsbandet. Eller fäst meddelandet på annat smart sätt.

Vänta sedan på telefonsamtal. Kanske är katten verkligen hemlös, men det händer ganska ofta att katter går emellan olika hem för att få mat och sällskap utan att ägaren vet om det.

Den vanliga metoden att sätta upp lappar i affärer, på busshållplatser och andra ställen, kan också ge resultat, självklart bör man göra det också. Men kanske har ägaren inte uppfattat att katten delvis bosatt sig hos någon annan, eller att den uppfattas som hemlös. Eller så bor de i ett annat område, kanske med lite skog emellan så man inte handlar eller rör sig på samma ställen. Men katten springer emellan...

Försök på dessa sätt komma i kontakt med eventuell ägare innan du fångar katten och kanske lämnar den på ett katthem, om det inte är någon akut fara för katten förstås. Vad vi erfar så är det inte alltför ovanligt att den förmodat hemlösa katten har ett hem redan.

Och du! glöm inte att ID-märka din egen katt och att anmäla den till ägarregistret. Det kan vara skillnaden mellan att förlora och få tillbaka din älskade katt!