Vi hade nu påbörjat en process som ingen av oss hade planerat. Det fanns givetvis en otrolig osäkerhet kring detta projekt, men underligt nog fanns det också en total visshet om att detta skulle lyckas, och nu går vi ditt hjärtat leder oss.
Förnuftet sa något helt annat. Vi skulle resa och vi har en underbar katt hemma, det räckte som husdjur.
Nu hade vi fått en hundvän som dessutom var nyvaccinerad. Vart skulle hon ta vägen nu? Den vänlige veterinären ringde hotellet och frågade om hon fick komma med oss på rummet. Det gick naturligtvis inte.

Det var med tunga steg vi återvände till hotellet. Olga följde oss troget och kryssade vant mellan bilarna. Här kan man tala om tät trafik. Och smala trottoarer. Vi beslutade att inte lämna Olga just nu. Hon skulle få vila sig. När vi hämtat en filt åt henne att ligga på, la hon sig utanför hotellentrén och somnade. Vi satt växelvis hos henne och läste.

Många av de svenska turisterna vi träffade hade mött Olga. Som den kloka hund hon är hade hon valt turiststråken. Där fick hon lite mat och vänligt bemötande.
Kanske vågade hon sova en stund under något bord.
Vi såg hur azoriska pojkar kastade sten mot hundar och en vuxen man kastade en kväll en glasflaska på Olga. Hon gav upp ett rejält skall, men hon varken morrade eller visade tänderna.
När vi var tvungna att lämna Olga utanför hotellet för att gå in och sova, kände jag det som om mitt hjärta skulle brista.

Morgonen därpå fanns hon förstås inte där. En gnagande oro började infinna sig. Vi skulle ut på en båttur för att eventuellt få se delfiner och valar. Det var en promenad på cirka 20 min för att komma till den kajplatsen. Vi hade mat och vår stora tub till Olga med oss. Vi ropade på henne och jag hade en särskild visselsignal som hon tidigare visat att hon kände igen. Men inte ett spår efter henne.
Några av de andra svenska hotellgästerna hade sett henne på morgonen på ett annat hotell, där hon hade fått mat. Vi tyckte det var konstigt att hon inte fanns på caféet med de gula stolarna heller. Var höll hon till? Tänk om hon blivit sjuk av vaccinationerna? Hon kanske låg någonstans och inte fick hjälp.

Det hade börjat storma ganska rejält, havet såg betänkligt svart ut och vågorna såg inte så lustiga ut. När vi närmade oss kajen fick vi se någon som stod där bland de väntande turisterna. Jag visslade och Olga kom galopperande mot oss.
Mitt hjärta tog också ett skutt. Här var hon redan. Som om hon visste att vi skulle dit. Hon fick sitt preparat och det var inga som helst problem med att ge henne det. Och hon viftade igenkännande på svansen med den lilla vita svans-tippen. Jag var redan förälskad. En sådan hund! Vilken glädje! Hon dansade på kajen.
Båten fick vända 30 min färd från land. Det blåste för mycket och hela havet var nu i uppror.
Ingen hund väntade på kajen. Kvällspromenaden gick mest ut på att leta efter henne. Och att prata om nästa steg i projektet Olga.
Vi hade ett par grannar på hotellet som vi dryftade det hela med. De var vana hundägare och hade också träffat på Olga. När vi berättade att veterinären trodde att vi skulle få hem henne, blev de lika tvivlande som vi. Inte till Sverige, inte med våra strikta regler vad gäller införsel av djur. Nej det kan inte stämma.
Vi enades om att fråga på guidekontoret. Och det gjorde vi. Då berättade en av flickorna där att för ett tag sedan var det en kvinnlig veterinär som skulle ta hem en hund och hade fått samma besked som vi. Så hunden kom med flyget, men på flygplatsen i Sverige blev det stopp. Avlivning eller karantän var det som gällde. Hon valde karantän. Jag rör vid tanken på att stänga in denna fria hund. - Aldrig.

Så kom jag på att jag sett att en svensk kvinna hyrde ut hästar här nere. Jag ringde henne. Hon trodde först att det skulle gå att få hem hunden direkt nu när vi är med i EU, men när jag berättade vad jag nyss hört på guidekontoret, så förstod hon att det inte var så enkelt. Det bästa råd hon kunde ge mig var att ringa till den svenske konsuln. Oj, fanns det en sådan härute? Sagt och gjort.
Det var konsulns fru som svarade och undrade vad jag hade för ärende. När jag hade berättat klart, frågade hon hur hunden såg ut. Efter min beskrivning sa hon
att hon ville se den. Vi bestämde att vi skulle ordna med det på söndag, och det var dagen före vår avresa. Deras bostad låg några mil bort, så det blev att ta taxi dig. Och Olga befann sig i närheten så allt gick bra. Taxichauffören var en bondson, mycket trevlig, och han tyckte direkt om Olga och bekymrade sig inte ett dugg över att det kunde bli hundhår i bilen. När vi kom fram till det vackra huset i den vackra trädgården, räckte det nästan med en blick från konsulns fru Gunilla, så visste jag att Olga skulle bli omhändertagen. Och det blev hon.
Innehund blev hon inte, men hon hade människor omkring sig som tyckte om henne, hon blev väl omskött med allt hon hade behov av, och deras veterinär såg också till att hon fick aktuella vaccinationer mm.

Var nu allt detta sant? Vi lämnade Olga i det paradis vi hade kommit till. För denna ö är som ett paradis. Den miljön hon nu vistades i var helt underbar, och det fanns en hund till i huset.
Nu kunde vi åka till Sverige med bagaget fullt i alla bemärkelser.
Vi hade ingen aning om när i tid allt skulle kunna vara klart.
Gunilla gav oss precis alla upplysningar vi behövde för att allt skulle gå rätt till.
Hon hade själv tagit in hundar i Sverige. Tänk att vi till sist hade sådan tur!
TACK GUNILLA OCH ULF, ni underbara hundräddare! Utan er hade inte detta gått i lås.
Vad som sedan hände var mycket pappersexercis, lång väntan, 3 turer till Olga och hälsa på, nekat rabiesprov, 3 månaders väntan igen, tills det gått drygt 9 månader. Men det viktigaste målet för hela projektet var ändå uppfyllt.
Olga hade det bra hela tiden.
När vi hade med oss boxen hon skulle flyga hem i, så ställde vi den på altanen i huset och då la hon sig i den direkt och använde som sovrum. Därute bodde hon hela veckan vi var där. Vår kärlek till denna hund växte och växte.
Till sist blev det i alla fall ett godkänt rabiesprov. Och vi flög ner för att hämta henne.
Flygturen hem glömmer jag aldrig. Tänk om hon mår illa? Skulle vi ha gett henne sömnmedel? Så många timmar!
Allt gick naturligtvis bra. Plötsligt står vi på Landvetter med VÅR HUND OLGA.

VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEMLAND!

 


Detta är alltså en förkortad version av berättelsen.
Om det finns någon som läst detta och själv har gett ut en bok eller fått en bok utgiven, kontakta gärna Ulla för utbyte av erfarenheter. Ulla har mail ulltil@telia.com
<<<Tillbaka