HUNDAR STJÄLS!
 
 

23/10 2009
Nu har det hänt igen. Denna gång har hundar och katter stulits och torterats i Göteborgsområdet. Lämna aldrig hunden ensam utanför en affär t. ex.

 • LUCINDA, 12 år, lämnades ensam utanför en affär, stals och torterades till döds.
  Läs om henne här.
 • På "hundgärdet" i Stockholm hoppar två kvinnor ur en skåpbil och försöker slita åt sig en hund som är lös. Som tur är hejdas de och hunden klarar sig.
 • Hunden SASSA blev stulen då hon lämnats bunden utanför en affär i Stockholm några minuter. Hon har inte återfunnits ännu.
 • En rottveilervalp lämnas ensam i porten på Kungsholmen en liten stund. När ägaren kommer tillbaka från sin lägenhet är valpen borta.
 • En kvinna åker pendeltåg med en schäfer och en st. Bernhardshund. Tre killar kommer fram och försöker våldsamt slita åt sig schäfern. Kvinnan som själv blir skadad, lyckas behålla sin hund tack vare att en av killarnas flickvän ingriper.
 • En unghund lämnas bunden utanför en affär på Gärdet. Då ägaren kommer ut är hunden borta. Den hittas senare lös på Stureplan. Som tur är har den klarat sig oskadd.

Detta är bara några av de händelser som vi hört talas om.
Även om en del fall slutar lyckligt så står det helt klart att våra hundar kan råka illa ut.
Just nu påstås hundstölder vara extra vanliga i Stockholm, men det kan hända var som helst.
Det kan hända även DIN hund!
Det kan hända renrasiga hundar och blandraser, unga och gamla hundar.
Att hunden är stor och ser farlig ut skyddar den inte mot hundtjuvarna. Tvärtom är de ofta ute efter stora hundar som kan förstärka svaga killars dåliga självkänsla. Sådana hundar är det efterfrågan på i vissa kretsar och man har fula tricks för att få med sig även en stor och motvillig hund.
Med jämna mellanrum läser man i tidningen om att hundar (och även katter) används som övningsobjekt för kamphundar och då duger vilken hund som helst.
 
VAD KAN DU GÖRA FÖR ATT SKYDDA DIN HUND?
 
 • Lämna ALDRIG hunden ensam utanför t. ex. en affär. Det är många gånger frestande, man sparar tid, ska bara in en minut och tycker man har uppsikt genom fönstret. Men är fel person på plats utanför affären är det ett ögonblicks verk att ta hunden. Även om du ser det genom fönstret hinner du inte ut och hejda stölden. Och räkna inte med andras hjälp. "Andra" vågar sällan ingripa eller bryr sig inte, eller så uppfattar de inte situationen.
 • Låt aldrig någon okänd person vakta hunden. Det händer att okända erbjuder sig att vakta hunden då du går in och handlar. Lita aldrig på den du inte känner. Det kan vara en hundtjuv och det är väl bättre att bli uppfattad som otrevlig då man avfärdar en okänd med goda avsikter, än att lämna sin hund i famnen på en hundtjuv?
 • Lämna aldrig hunden ensam i bilen. Många hundar lämnas långa stunder ensamma i bilar och löper helt klart en stor risk att bli stulna. Att ta sig in i en bil är ingen konst och hunden kanske till och med blir glad över att få komma ut.

 

 
 
OM DIN HUND FÖRSVINNER ELLER BLIR STULEN!
 

Om du förlorar din hund, vad kan du då göra? Här är några tips. Har du själv ytterligare tips så hör gärna av dig och berätta.

 • Ring polisen och anmäl att hunden försvunnit. Detta gör du oavsett om hunden stulits eller sprungit bort. Att du anmält försvinnandet till polisen betyder inte att de letar efter hunden. Det är inte ens säkert att meddelanden från någon som hittat en hund matchas ihop med din efterlysning. Räkna inte med att polisen ringer upp dig. Ring själv och hör dig för. I Stockholm finns flera polisdistrikt, kommunikationen mellan dessa fungerar inte så som man som utomstående förväntar sig. Anmäl alltid till alla aktuella distrikt och kontakta samtliga för att höra om någon hittat din hund. Kanske fungerar det bättre i andra delar av landet och på mindre orter, men i Stockholm fungerar det INTE!
 • Ring hundstallet eller motsvarande ställe med jämna mellanrum och fråga om de fått in din hund.
  Räkna inte heller här med att någon ska ringa upp dig. Att vi har ett ID-register och din hund är märkt betyder inte automatiskt att man genast hittar dig.
 • Sätt upp affischer med bild och beskrivning av din hund.
  Tala om när och var hunden försvann, lämna helst mobilnummer så folk kan nå dig hela tiden. Om du får tillbaka hunden så glöm inte att ta ner affischerna och helst sätta upp några nya där du talar om att hunden kommit till rätta. Det gör att folk inte blir så "avtrubbade" då nästa hund efterlyses.
 • Åk runt och leta efter hunden. Om hunden är stulen kan den vara långt borta men utgå inte från det.
 • Försök få in efterlysning i tidningar och radio, TV och på internet. Alltid viktigt med bild och beskrivning på hunden.

Det allra enklaste och självklaraste sättet att skydda sin hund från att bli stulen, är att inte lämna den ensam utanför affären eller liknande ställen. Varje dag ser man hundar sitta utanför affärer till och med mitt inne i Stockholm. Det är att göra det väl enkelt för tjuven.
Somliga hundägare tror att:
" Min hund stjäls inte för den är så gammal, så stor, så liten, svart, blandras, ilsken, rädd o.s.v."
Kanske gällde det förr, men inte nu längre! Alla hundar kan vara intressanta för tjuven.
Innan du lämnar hunden ensam och utlämnad till vem som helst som kommer förbi, tänk igenom om du skulle vilja leva resten av livet med frågan: "VAD HÄNDE MIN HUND?"
Många hundägare är fortfarande aningslösa tills det är för sent. Hjälp till att göra folk uppmärksamma på risken att hunden stjäls.
Tryck HÄR för att få fram en förlaga till affisch!
Skriv ut på egen skrivare och sätt upp affischerna på lämpliga ställen t.ex. utanför affärer där det brukar sitta hundar bundna.