VALPFABRIKEN

 
Här nedan kommer ett exempel på en insats som EMIR gjort. Det är en av många och det skedde just före jul. Hanna har översatt Krystynas berättelse.
"Valpfabrik", på engelska "puppy mill", är ett vedertaget uttryck för en hunduppfödning vars enda syfte är att tjäna pengar genom att "producera" så många valpar som möjligt, så fort och billigt som möjligt. Tikarna utnyttjas maximalt tills de är utslitna, då kasseras de. Uppfödningen kan gälla både renrasiga hundar och blandraser.

Under hösten hade det kommit signaler om att det fanns en "valpfabrik" i närheten av staden Lodz, som ligger 10 mil västerut från EMIR.
Krystyna och en djurskyddsorganisation från Lodz som heter "Niechciane i Zapomniane" ("De oönskade och de Bortglömda"), bestämde sig för att göra en gemensam aktion mot stället.

De gjorde efterforskningar om "fabriken" och fick fram att K. W. och hans sambo, sen många år tillbaka föder upp hundar som de säljer på Polens största auktionssajt, Allegro. Krystyna gjorde också ett "kontroll-inköp" hos honom, under ett annat namn, för att kolla om uppgifterna stämde, och det gjorde de. Det är inte förbjudet att föda upp hundar och sälja via internet, men denna uppfödning skedde under hemska förhållanden. Hundarna plågades.

Den 13.12.07 genomförde distriktsveterinären, på begäran, en kontroll i "fabriken" och instämde med all information som Krystyna hade, förhållanden på "fabriken" var verkligen hemska.

Krystyna har inte lyckats träffa ägarna. Hon bestämde sig för att åka dit och meddelade både polismyndigheten och borgmästaren vad hon skulle göra. Den 18.12.07 åkte hon och ett par andra kvinnor dit. De fick vänta i 4 timmar innan polisen kom. När de äntligen dök upp, visade de sig vara totalt handlingsförlamade.

Det var smuts, massor med avföring överallt, många hundkojor var trasiga med stora hål och utan isolering, smutsiga kastruller utan varken mat eller vatten, bara snusk och lort. Några hundar var instängda i soputrymmet ute, utan något skydd mot regn eller kyla,
2 schnauzer-tikar fanns i en grop i marken, som de hade grävt själva;
5 tre veckor gamla labradorvalpar (de som syns på bilderna) utan något skydd, låg i sin egen avföring. Deras mamma låg utanför "kojan" i en torkad blodpöl, orkade inte ta hand om sina valpar.
Krystyna bestämde sig för att omhänderta de 25 hundar som gick att komma åt. Alla de hundar som syns på bilderna togs om hand. Ett hus var låst och man tog beslutet att inte bryta sig in där.
Alla hundar kördes till veterinärkliniker där de undersöktes och fick första hjälpen.
Valparna var nedkylda och utsvultna. De fick dropp men en av dem dog ändå.

Alla hundar hade "utsvulten-hund syndrom", dvs äter egen och andras avföring, kastar i sig maten, kräks, vill äta den igen.
Alla hade inflammation i matsmältningsorganen, troligen coli, och salmonella.
Några av hundarna hade feber, inflammation i halsen, skabb i öronen, och de flesta var otroligt smutsiga.
Pälsarna var toviga och nedsmutsade med avföring och annat.
Alla var nedkylda och uttorkade.

EMIR polisanmäler självklart ägarna.

Nu är alla valpar - de som överlevde - klara för adoption. Tikarna ska kastreras. Hundarna annonseras inte ut officiellt eftersom räddningsaktionens laglighet var tveksam, men hem sökes för dem genom informella kanaler och kontakter.

Du som bidrar till EMIRs arbete, bidrar till att sådana här aktioner kan göras. Saknas resurser så är det nästan omöjligt att hjälpa.

PÅ NÄSTA SIDA FINNS BILDER FRÅN VALPFABRIKEN