HUNDFETT SÄLJS I POLEN
 

Polen känns mycket modernt och "nära" då man gör en shoppingresa till Warszawa eller kanske en kryssning till Gdansk. Och visst är det nära på kartan, men i en del avseenden så otroligt fjärran.
Läs denna artikel om hur hundfett säljs och hur hundar "försvinner". Den är visserligen från 2007 men vi har hört talas om att detta förekommer även senare. Systemet med hundhem där hemlösa hundar tas in och ägarna får betalt per hund som tas emot, oavsett hur de sköts och hur länge de lever, det är farligt. Oseriösa människor som vill slå mynt av hjälplösa varelser som är helt utlämnade till oss finns tyvärr överallt.

Ett av skälen till att vi valt att stödja EMIR i Polen är att de inte "bara" tar hand om hundar utan också hela tiden gör tillslag mot oegentligheter och djurplågeri. I denna artikel är det dock en annan organisation.

Länk till artikeln: http://mj.barczyk.se/blog/1787/fett-fran-hemlosa-hundar-saljes-i-polen

20/10-09 Ytterligare info om hundfettet!
Lidia och Paul Eriksson redovisar här ytterligare ett exempel..
Det är ingen enstaka händelse som tagits upp i tidningar för att den är unik, utan något som pågår i Polen.
I maj i år slog polisen till mot en olaglig tillverkning av hundfett.
Den här gången hände det i en liten by nära Czestochowa (i centrala Polen). Se karta.
Vid tillslaget fann polisen 28 övergödda levande hundar, ett stort antal burkar och flaskor med fett framställt från hundar, blodiga kläder, huggkubbar och yxor med hundblod samt elektriska avlivningsutrustningar.
Hundarna som förvarades i burar saknade vatten och den enda föda de fick var rester av självdöda kamrater, som fick ligga kvar i burarna när dom dog. Resterna av hundarna som avlivats för att erhålla hundfett (ister) låg utspridda på gården.
Familjen som bedrev "slakten och framställningen av ister" har sysslat med detta i flera
generationer. Dom hade en trogen och bred kundkrets som köpte deras "produkter" och även bidrog med "råmaterial ". Människorna runt om i bygden blev förbannade när polisen stängde deras "naturapotek".
Det finns fortfarande i vissa länder en tro på hundfettets läkande egenskaper mot t.ex: lungsjukdomar, reumatism mfl. Man förklarade för polisen och journalisterna att man inte kunde se någon skillnad på slakt av hundar eller grisar. "Djur som djur" tyckte man.
Vissa skämtade om att grisarna faktiskt har större IQ än hundar, så om man tycker sig kunna döda grisar så varför inte även döda hundar ?
Den 37-åriga kvinnan som bodde på gården, tillsammans med sin två små döttrar, kommer att åtalas och ställas inför rätta.
Så fort vi får besked om domslutet kommer vi att informera om detsamma.