KRETA SOMMAR 2006

 
Ny rapport från Nicole Vider, som bor i Hersonissos på Kreta.

Just nu på sheltret händer inte så mycket. Gayner börjar sakta få ner antalet djur. För tillfället finns där 33 hundar och bara omkring 5 katter, inklusive hennes egna hundar och de som inte går att placera pga sjukdom och/eller hög ålder. Hon har dessutom en ny åsna som hon tog hand om eftersom den var i så fruktansvärt dåligt skick när den hittades.

Tyvärr är det så klart de svårplacerade som är kvar. Bl. a. SAD därför att han är en pitbull (fast en av de snällaste hundar som finns) MIRIAM därför att hon är staffordshire och inte kommer överens med de flesta andra hundar, men älskar människor. Och NALA, en rottweiler som också är lite opålitlig med andra hundar, fast jag personligen tror att det mest har att göra med mat - hon var nära svältgränsen då Gayner hittade henne liggandes vid vägen och nu vaktar hon sin mat med sitt liv, kan man säga.

Sen finns också de lite "fulare" kvar och hundar som är extremt skygga. Dessa blir ju tyvärr inte bättre heller då det inte finns folk där som har tid att socialisera dem. Snarare tvärtom eftersom de ofta bara blir hanterade och får uppmärksamhet då det är något otrevligt som händer; som avlusning, kloklippning och vaccinering.

Lopp-problemet är stort i år och även med en donation av nytt - icke utgånget - loppmedel så hjälper det inte mycket. Problemet (ägg) finns kvar i omgivningen (marken, träden, filtarna) även om själva hunden är avlusad. Medlen dödar bara själva lopporna, inte när de är i ägg/larvstadiet och inte heller skyddar det i förebyggande syfte har jag hört, men jag vet inte om det är sant för alla slags medel.

Det finns för tillfället ingen fast hjälp med den dagliga driften av sheltret. Gayner matar djuren själv de flesta dagar och då och då kommer det någon volontär och städar. Eftersom Gayner har så mycket annat jobb för djuren att göra: pappersjobb, flygplatsen etc, sköts inte djuren om tillräckligt väl och vården håller inte tillräckligt hög standard som åtminstone jag skulle vilja att den gjorde. Jag kan tyvärr inte jobba heltid där längre sedan min sponsring från Noahs Ark drogs in. Vilket är fullt förståeligt, de har haft och har enorna utgifter i samband med alla käppar de grekiska myndigheterna har satt i hjulen för dem vad gäller "lagligheten" i deras verksamhet, (tänker inte gå in på det här dock) och så länge det inte finns någon annan regelbunden hjälp tycker jag att djuren blir lidande - emotionellt mer än något annat kanske. Ingen som de kan lära känna och lita på, som kan socialisera de skygga, som ser dem varje dag och lär känna deras olika personligheter. Det är självklart inte heller bra då det inte är lika troligt att skador och udda beteenden upptäcks.

Volontärer kommer dock då och då, ett par veckor i stöten och de brukar åtminstone städa upp ordentligt och göra "extrasaker" som inte hinner bli gjorda annars.
Om det är någon som läser det här som känner sig manad att komma hit och arbeta som volontär några veckor vet jag att Gayner behöver den extra hjälpen och skulle uppskatta det mycket (och självklart djuren desto mer…..)
Däremot kan hon inte stå för uppehället för volontärerna längre så det får man göra själv.


Själv har jag mina små skyddslingar runtikring som jag tar hand om och ser efter och de har nu utökats med 2 kattungar och deras mamma som bor i det öde huset mitt emot mitt. De mår bra och har hälsan - men så har de ju också en mamma som tar hand om dem. Mamman själv däremot ser inte helt OK ut. Någonting är fel med hennes tuttar, det kan vara mjölkstockning eller så är de deformerade av någon annan anledning. Jag skulle vilja åka till veterinären med henne och även kastrera henne så snart ungarna är gamla nog att ta hand om sig själva, men än så länge får jag inte ens röra vid henne. Hon fräser åt mig när jag sätter fram mat, den otacksamma tanten! Men sakta blir det bättre och nu väntar de alla tre troget samma tid varje dag på sin mat, och om jag inte inbillar mig så tycker jag hon fräser åt mig mer sällan nu för tiden åtminstone.
<<<Tillbaka

Nästa sida>>>