HERSONISSOS, KRETA, OKTOBER 2006

 
Här nedan kommer den senaste rapporten från Nicole Vider, sedan länge engagerad i djurskyddsarbete bland annat i CHANS och bosatt på Kreta.

Hej alla!

Ja nu har vädret här gjort en helomvändning och turisterna är på väg hem. Vad detta innebär för djuren på gatan råder det väl inga tvivel om?
I nätverket av alla som jobbar med djurrätt och/eller djurskydd här i Hersonissos går
telefonerna varma av att varna andra som promenerar med sina hundar om var det ligger gift utlagt och man ser hundar på gatorna man aldrig sett förut. Var de kommer ifrån är svårt att säga men 2 ganska säkra gissningar är, dels att de som hängt nere pa stranden sakta men säkert letar sig högre och högre upp i byn för att leta efter mat, och dels att de söta små valparna och kattungarna som säsongsarbetarna har tagit hand om nu är hänvisade till
gatorna när deras "mattar och hussar" åkt hem och inte tagit dem med sig. Jag har hört flera historier (från petshopen där alla som har djur någon gång alltid hamnar - för att handla mat eller fråga om de vet någon som vill ha en hund eller katt) om säsongsarbetare som inte riktigt tänkt igenom konsekvenserna av att ta hand om en valp, insett att de inte kan ta hem djuret så enkelt och därför helt sonika släppt ut det på gatan innan de åkt hem. En svenska däribland!

Att lägga ut gift kan man väl inte beskylla säsongsarbetare för däremot...
Kan bara tänka mig hur länge kretensarna väntat på den dagen turisterna åker hem, då de inte behöver le och vara artiga längre "for the sake of business" och kan "städa upp" i byarna.
För 2 veckor sedan blev jag utskälld - och tro't eller ej - jagad av en man med en stock för att jag promenerade med hundarna på en - tom - strand. Det var bara det att han som hyr stranden av kommunden (eller snarare rätten att ha solstolar där) råkade titta ut från sitt fönster just då och han tycker inte om hundar. Och eftersom jag hävdade min lagliga rätt att promenera med hund på stranden blev han ursinnig och stocken blev ett bra vapen att hota med.
Hur som helst promenerade en kompis till mig där ett par dagar senare och hennes hund åt gift precis på just den stranden. Kan där finnas ett samband?

Det har varit kommunalval här (15/10) och vi (ja, inte jag så mycket för min grekiska är fortfarande inte rumsren) har varit hos de båda kandidaterna till borgmästarposten och frågat vad de kan tänkas göra för gatudjuren. De var båda oändligt hjälpsamma och tillmötesgående och tycker det är FRUKTANSVÄRT att folk lägger ut gift. En av dem (han som vann valet f.ö) har själv en dyr perserkatt och är jätterädd att något ska hända den... Han vill ha en lista över vad vi vill ha för att starta ett "catch, neuter and release" - program (innebär att hemlösa djur samlas in, kastreras, märks och får behövlig vård, släpps sedan tillbaka om ingen vill adoptera dem. Enligt lagen ska myndigheterna göra detta, men det är inte så vanligt att det görs) i Hersonissos och säger att kommunen är villig att betala veterinärkostnaderna.
Nu är det snart dags att gå tillbaka till nya borgmästaren, med lista och allt, och se om det fortfarande är samma ljud i skällan s.a.s.
Vi fick i alla fall tillstånd direkt att sätta upp posters angående gift var vi vill. Postern säger ungefär "det kan hända ditt barn" vilket vi tror åtminstone kan få någon att tänka till på vad som kan hända. Första postern åkte upp på ovannämnda strand!
Det är inte tillåtet att sätta upp posters om någonting om man inte har tillstand från kommunen så det känns skönt att ha detta tillstånd i ryggen om någon skulle klaga.

Ja, det var allt från mig för denna gång. Jag hoppas träffa så många som möjligt på "hundinfo-träffen" 8/11 på Artillerigatan. Vare sig vi ses då eller inte - ha det så bra och var glada att ni inte sitter fastkedjade i åskväder och spöregn vid en rostig tunna full av
vatten.
/Nicole


Bilder från Nicole. Inlagda 21 november 2006.
Läs även Nicoles tidigare rapporter om livet och arbetet på Kreta.
De är naturligtvis till dels inaktuella nu eftersom tiden gått och Nicole inte längre arbetar heltid på the Haven, men läs dem gärna ändå.

Nästa sida>>>