NICOLE OCH STRANDHUNDARNA

 
4 mars 2004.
Nicole skriver:
"Om STRANDHUNDARNA så måste jag berätta att de har splittrats och är inte samma flock längre. Några av dem har nog dött under vintern av förgiftning och annat. En del har vad jag hört dragit sig högre upp i byarna under de oväder som varit och det finns tyvärr ingen möjlighet längre att följa deras liv. Det hade varit så kul att kunna hålla koll på dem och dokumentera deras liv, men flocken har som sagt splittrats upp. De pengar som inte hann användas till mat åt dem har hjälpt till att bekosta vård av en hund som jag hittade i ett buskage och som sedan hamnade på the Haven. Jag hoppas alla tycker det är OK.
Det är alltid stort behov av veterinärvård så alla bidrag kommer till MYCKET STOR NYTTA! Jag vill ocksåpassa på att tacka alla er som gett bidrag!"

Vi måste därför avsluta insamlingen till just STRANDHUNDARNA men självklart är alla gåvor och bidrag till Nicoles arbete fortfarande hjärtligt välkomna. Det finns massor av hundar som behöver hjälp och så fort en skadad eller på annat sätt behövande hund, hittas, så kostar det.
Nicole Vider, sedan länge aktiv i CHANS, flyttade 1 oktober till Kreta för att stanna över vintern och kanske längre. Nicole är konstnär och därför inte tvingad att jobba just i Stockholm. Hon valde Kreta mycket för att få tillfälle att göra en konkret och praktisk insats för hemlösa eller plågade hundar. Hon hjälper till på the HAVEN utanför Malia ett par dagar varje vecka. Nicole bor i Amoudara, just utanför Heraklion. På sommaren är där fullt med turister, men nu på vintern är det ganska tomt. En hel del hemlösa hundar håller till på stranden och Nicole och sambon Rickard har bestämt sig för att göra vad de kan för just dem.

Nicole o Charly


Med på Kreta är hunden Charly, ursprungligen från Noah's Ark. Förgiftning av hundar är vanligt så två olika sprutor med motmedel ingår i utrustningen för varje promenad. Om Charly skulle få i sig gift är det som gäller först att förstå vad som hänt, sedan ge en injektion så hon kräks, sedan en injektion med motgift och sedan snabbt ta sig till veterinär. Det känns främmande att alls behöva tänka i dessa banor, men på Kreta och i övriga Grekland är det den bistra verkligheten. För de hemlösa hundar som får i sig av giftet finns oftast ingen räddning, men många moderna hundägare som verkligen bryr sig om sina hundar har alltid denna utrustning med sig. Risken för förgiftningar är mycket olika i olika områden, det behövs bara EN hundhatare så lever alla hundar farligt. Enligt Gayner på the Haven är just Amoudara ett utsatt område. Det innebär också att hundarna där är i stort behov av hjälp.

Till vänster: Nicole med hundar på gamla Noah's Ark, 2001.
Till höger: Denna söta valp lämnades in på the Haven första veckan i oktober i år. En kvinna hade hittat honom springande vind för våg på gatan flera gånger med risk att bli överkörd. Valpen verkade inte ha något hem så hon lämnade in honom till Gayner. Sedan i maj-03 är det lag på att alla hundar ska vara ID-märkta för att ägare ska kunna hittas.

Nicole berättar lite om första tiden på Kreta:

"Allting är väldigt annorlunda här... man får tänka i helt andra banor när man försöker leva här. Kan inte se allt för då blir man galen, men det finns bra människor också som gör bra saker.
Börjar känna mig ganska hemmastadd här i Amoudara, och vårt projekt har helt naturligt blivit att ta hand om strandhundarna. Idag gav jag antibiotika o tvättade rent en som blivit illa biten, den hunden kanske jag hittat hem åt i Polen av alla ställen.
Det har varit kaos på stranden pga en ung tik som löpt. Hon är garanterat dräktig nu, helt omöjligt att hålla henne "fånge" då hon höglöpte, men vi ska åka med henne till Noah's Ark i Souda om 2 veckor o kastrera henne, så det inte blir valpar.
Fått höra på omvägar att managern på hotel Santa Marina vill förgifta våra hundar för turisterna tar in dem o matar dem så de fortsätter komma in hela tiden. Svår situation, men har pratat med Gayner och vi ska ta tag i det. Försöker tala om för turisterna att efter de åkt hem kommer hundarna att förgiftas, men problemet måste lösas på ett "större" sätt.
Vissa hotel har "kattcafeer" dit katter kan komma o bli matade av turisterna, kanske det är en idé även för hundar, och om hotellet vill kan vi hjälpa dem med det.
Fick för övrigt 50 euro av en tysk kvinna idag för medicin och sånt till hundarna.
Annars har jag betalat allt sånt själv.
Så länge jag tar hand om strandhundarna har de det bra och många greker matar dem också. Det är kedjehundarna som mår sämst….."

...............................

Vill Du hjälpa Nicole att hjälpa strandhundarna?
Vaccin, mat, mediciner, veterinärbesök… allt kostar pengar.
Skicka in ditt bidrag märkt NICOLE till CHANS postgiro 15 63 80-8 så går pengarna oavkortat till Nicoles arbete.
Här på hemsidan kommer vi att fortsätta berätta om hur det går för strandhundarna i Amoudara.
Om du vill kontakta Nicole så är det möjligt via mail: nvider@hotmail.com men räkna inte med möjligheten av snabba svar. För att läsa och besvara mail måste ett internetcafé besökas och nästan allt sådant är stängt på Kreta nu då turistsäsongen är över. Men har du ett viktigt ärende så finns möjligheten att nå henne.

<<< Nicole och Evita från Litauen, även hon stor hundvän. Den svarta hunden BOY, levde ensam ute på gatan utanför hotellet där vi bodde 2-9 oktober. Han var verkligen en gathund och risken att bli överkörd var stor hela tiden eftersom han gärna jagade alla bilar. Förmodligen har han haft valpsjuka för han har bl a nervryckningar och mycket dåliga tänder, men verkade glad och lycklig sen han träffat oss som brydde oss om honom. Tanken var att han skulle få mat, vaccinationer och tills vidare leva kvar där under Evitas beskydd och vård, men sedan lokalbefolkningen hotat att döda honom så flyttades han snabbt till the Haven. Där är han än så länge uppkopplad i den del av trädgården som fungerar som "karantän", något han som van vid det fria livet inte gillar. Men det var en akut lösning och vi hoppas han ska finna sig till rätta som gårdvar på the Haven senare. P g a sina nervryckningar kommer han nog aldrig att få ett vanligt hem.

Efter ett påfrestande besök på polisstationen i Heraklion
(i samband med kedjefångeprojektet) tog vi en promenad i hamnen. Där träffade vi detta otroligt charmiga hundpar. Två unghundar, en tik och en hane, som var så tydligt ett par. Typiska charmiga gathundar båda två. För dem har livet än så länge varit ett trevligt äventyr med många matande turister och sommarvärme. Men snart kommer den kalla vintern, den första valpkullen, den första omgången gift som läggs ut.........
Sorgligt men sant, det kändes svårt att lämna dem kvar.

Vill du hjälpa Nicole att göra en insats för några av de hundar som blir kvar på stranden på Kreta? Hjälp behövs!

(skrivet av Ingrid, som åkte hem 9 oktober)