INGEGERDS SOMMAR PÅ KRETA

3/1-10

Ingegerd Öhman är gammal CHANS-medlem som tidigare bott på Kreta året om. Hon tillbringade sommaren 2009 där och kommer troligen att flytta ner permanent igen. Här berättar hon om en del av det som hände under sommaren.
 Ingegerd med LINUS

 
Den 30 maj åkte jag och mina hundar, Pia och Jokser, till Kreta för att stanna till 19 september. Gundi mötte på flygplatsen och körde oss till Kathiana, ett mindre samhälle, där vi skulle bo under tiden på Kreta. Boendet var väl inte det bästa, men jag hade i alla fall tillåtelse att ha mina hundar inne, vilket är ovanligt på Kreta. Första natten höll jag på att trampa på 3-4 st. kackerlackor när jag skulle gå på toaletten.
Kackerlackor fanns också i köket upptäckte jag dagen efter. Började spruta med Cilit Bang (tvättmedel till golv) varje gång jag såg någon. Dom dog omedelbart och blev färre eftersom tiden gick.
Jag hade inget varmvatten i köket så jag diskade i handfatet på toaletten. Det funkade, då jag inte hade så mycket disk. I september regnade det några gånger och då regnade det in både från taket och dörren. Ja, ja, tur att jag inte skulle bo där under vintern.


Pia och Jokser utanför huset


Några av de omhändertagna katterna

Beträffande alla hundar jag mötte denna sommar så var Max den förste. Han ägdes av mannen jag hyrde huset av. Han var mycket snäll och tillgiven. Han är en blandning, tror jag, mellan chow-chow och spets. Hans päls såg förskräcklig ut. En enda stor tova. Jag försökte borsta honom, men insåg snabbt att det var omöjligt. Enda sättet var att raka av hela pälsen. Jag tog honom till veterinär Eleini som gjorde detta.

Det brukar kosta 30-35 Euro. Denna gång betalade jag 40 Euro då det tog väldigt lång tid för henne att raka bort pälsen. Då pälsen var borta (han hade naturligtvis lite päls kvar ) upptäcktes diverse sår på kroppen.
Fick recept av Eleini och köpte medicin som jag gav honom i 10 dagar. Såren läkte. Jag köpte också ett scaliburhalsband som skydd mot fästingar, ohyra och smittspridande myggor. Max stod kedjad dygnet runt och jag kunde inte leva med detta, så jag tog ut honom på promenader med mina hundar varje morgon och kväll. Han var så lycklig. Gundi tyckte att jag gjorde lite fel, att han skulle sakna mig när jag åkte hem. Visst, men han fick ju en bra sommar i alla fall.
Nästa kontakt med kontakt med hundarna i byn var en stor blandras "Rufo" som stod bunden på en tomt nära mig med massor av höns omkring sig. Ägaren till denna hund var snäll och undrade om jag inte också kunde promenera med Rufo ibland. Jag orkade inte. Däremot såg jag att han hade ett sår på nosen som inte ville läka. Ägaren sprutade på desinfektionsmedel som var till får (han hade getter också). Det fungerade inte. Jag skötte om såret några veckor och det blev bra.


Nyklippt MAX


MAX


MAX och LINUS

Ägaren av huset där jag bodde hade en cantina + solstolar på en strand dit Gundi och jag ibland åkte för att simma och koppla av. En dag under första veckan på Kreta hittade vi 5 små kattungar under cantinan. Ägaren (Babbis) sade att en kompis till honom kommit med katterna för att de skulle fånga råttor. Katterna var inte större själva än en råtta (ca 4-5 veckor). Gundi och jag förstod att katterna inte skulle leva länge där så jag tog hem dem till mig. Jag matade dem + 7 st av Babbis katter (de fick sällan mat av honom) . De blev alla så fina under sommaren och jag lämnade resterande kattmat till honom för att han skulle fortsätta mata dem. Gundi o jag ordnade med kastrering av 4 katter under sommaren.
Efter ca 2 veckor hittade jag en hundvalp som gömde sig i ett aluminiumrör. Plötsligt på min hundpromenad tittade ett litet hundhuvud fram från ett hål i röret. Jag fick fram honom och tog hem honom till Gundi. Vi döpte honom till Misha. Ryggen på honom var krökt och han var lätt som en fjäder. Han åt och drack som en galning och blev sedermera en stor vit schäfer. Vi ordnade så han fick flytta till Tyskland där han nu har fått ett bra hem.


MICHA som liten valp


MICHA, Ingegerd, PIA och JOKSER


MICHA i tyska hemmet

Nästa hund vi tog hand om var lilla Lisa. Hon hittades på stranden, Lisa har också ett trevligt hem i Tyskland idag.
Nedan: LISA på Kreta och de högra bilderna, LISA i sin familj i Tyskland.
En dag ringde en svensk man till mig och berättade att han hittat en liten valp i Georgioupolis. Vi träffades i Chania och jag tog hand om hunden. Han fick namnen Linus. Han stannade hos mig tills jag åkte hem. Fanns ingen plats på något hundhem då. Mannen betalade 70 Euro för vaccinationer med mera. Det är inte alla som gör det, tyvärr, men det kostar alltid pengar att hjälpa djuren, även om man bor där nere, så varje bidrag behövs.
Nästa hund jag tog hand om var Kaisa som jag hittade när jag promenerade hem från Gundi en sen eftermiddag. Henne behöll jag också hemma hos mig tills jag åkte hem. Dessa båda finns nu på ett shelter hos Linda och jag hoppas hon kan ha dem tills jag åker ner i April för att stanna på obestämd tid.


KAJSA, LINUS och JOKSER

Hur som helst var det en väldig cirkus hemma hos mig ibland med 5 kattungar + 4 hundar. Alla ville ha varandras mat och valparna lekte hårdhänt med kattungarna. Man fick hålla koll hela tiden.
De sista 2 små valparna jag hittade hade någon dumpat vid en idrottsanläggning som jag passerade på hemväg från Gundi. Jag ringde henne och hon hämtade upp dem. Dessa blev sedermera lämnade till Silke (ett shelter).
Alla dessa hundar blev vaccinerade, microchipade, avlusade + att några kastrerades och skickades till Tyskland.
Ja, det finns mer att berätta t.ex hur en granne till mig tyckte att hans hund blivit gammal (10 år) och hade gjort sitt här i livet. Han förgiftade honom och skaffade sig en ny yngre hund efter 3 veckor. Jag sade till honom att han var en mördare men jag tror inte han brydde sig. Fy f-n.
Det var sorgligt att se alla bundna hundar i trädgårdarna. Jag försökte föra in lite hundvett hos en del människor, men det var svårt. Det var också svårt att se alla hungriga katter vid sopcontainrarna. Jag matade en del av dem, men pengarna räckte inte alltid till. Man vänjer sig aldrig.

Jag avslutar med att säga tack till CHANS och er medlemmar för bidraget Gundi och jag erhöll under sommaren. Utan detta hade vi inte kunnat rädda så många djur.
Vill också tacka Anneli för ett bidrag på 2.400:- till de 5 kattungarna som blev vaccinerade och microchipade. De är nu hos Silke och om de inte fått egna hem före april månad tar jag nog hem dem till mig igen…

Hälsningar
Ingegerd Öhman


Hundar på promenad utanför Gundis hus