CHANIA I DECEMBER

 
Här kommer en ny rapport från Ingegerd i Chania på Kreta.

Lite höstnyheter från Chania 2005-12-04

Hösten har kommit till Kreta. Temperaturen växlar mellan 15-21 grader, men häromdagen var rena sommarvädret 27 grader. Fanns folk som badade. Idag är det 19 grader och sol. Har regnat väldigt lite under hösten. Någon sade till mig att det regnar mest i januari och februari. Jag får väl se.
Chania stad sjuder av liv. Massor av folk och trafik. Nästan inga turister förstås. Julskyltningen har pågått någon vecka. Känns lite konstigt med julskyltning i 20 graders värme. Igår var jag på julmarknad i hamnen. Julmusik spelades och jultomte fanns. Nästa söndag har Svensk-grekiska föreningen julmarknad i Daratso ej långt fran Chania, jag ska ta bussen dit.
Hemlösa djur finns det fortfarande gott om. Jag har oftast med mig lite hund-o kattmat i väskan ifall jag träffar på någon som vill ha mat. Och det gör jag ofta.
Mina katter som jag matar vid mitt hus är ca 5 st. Sedan matar jag sedan en tid tillbaka ca 6-7 katter vid Saluhallen i Chania centrum, bl.a. 3 små kattungar. Detta sker på kvällen vid 19.30-tiden då jag är på hemväg efter att ha varit ute med Silkes hundar. I går dök det upp en mycket fin ung hanhund som jag gav en burk kattmat. Bättre kattmat än ingen mat alls. I morse befann sig samma hund på stranden där jag rastar min och grannens hund, Vovven. Skulle gärna vilja ta hand om honom och åtminstone kastrera honom.
Får väl se.
I går gick jag med norska Tina och hennes barn till en simhall ca 7 minuters väg hemifrån. Barnen skulle simma. Såg då 2 st hemlösa valpar ca 8-9 veckor, ganska runda. Misstänker mask. Har idag fått avmaskningstabletter av Silke och skall försöka ge dem. Skall också kolla upp om de får mat från någon annan.
I förra veckan låg en död katt på gatan och i morse ännu en. Krossade huvuden. Jag brukar lägga katterna i en sopcontainer, då jag tycker det är ovärdigt (trots att de är döda) att ligga på gatan och hela tiden bli överkörda gång på gång. Man blir så ledsen varje gång man ser dessa överkörda katter och hoppas innerligt att det inte ska vara någon man känner igen.

Ingegerd bor på andra
våningen i detta hus.

Ingegerd, Pia o Lennart på
gatan utanför huset i oktober.

Stranden nedanför.
I bakgrunden syns Chania.

Jag hjälper alltså Silke med hennes arbete här på Kreta. Jag går ut med ca 6-7 hundar
varje kväll vid 18.00-tiden. Hon hade i förra vecken inte så många hundar kvar i sina lokaler, då en biltransport tog med 51 djur till Tyskland för ca 10 dagar sedan ( 47 hundar, 3 katter, 1 kanin). Flertalet hundar var valpar.
Ett massivt arbete har pågått en tid med vaccinering av alla djur och utfärdande av pass som är obligatoriskt för alla djur. Resan gick i alla fall bra och alla djur befinner sig nu i Tyskland.
Det gällde att få med så många djur som möjligt, då det är svårt att skicka djur utomlands på vintern. Finns inte så många turister som kan ta med djur hem, djuren får inte flyga ensamma.
Valpar fortsätter i alla fall att komma in och lokalerna håller sakta men säkert på att fyllas igen. Enstaka äldre hundar kommer också, ibland skadade hundar.
Häromdagen hämtade Silke en ung hund som någon ringde om. Den var så hårt bunden att den knappt kunde andas. Märket på halsen ser på långt håll ut som ett halsband. Fy tusan för vissa greker, skulle lätt kunna slå ner en och annan om man bara vågade.
I förrgår hämtade Silke en hundmamma som fött sina valpar på en gata utanför Rethmynon (tror jag det var). Det var 8 valpar, bara en lever idag. Valparna var mycket små, troligen för tidigt födda pga att tiken antagligen varit mycket stressad. Hundar föder ju vanligtvis inte på gatan.
En dag när jag kom till veterinär Panayotis låg pa behandlingsbordet en stor Pitbullblandning. Han kräktes våldsamt. Silke hade hittat honom vid en strand. Han var förgiftad och någon hade dumpat honom vid vattnet. Ville troligtvis bli av med honom. Panayotis försökte rädda hans liv, men förgäves. Kanske bäst för hunden, då ingen vill ha en Pitbull och det är förbjudet att införa Pitbull till Tyskland.

Kattmatning på gården
bakom huset.

Några av katterna äter.
Stamgästerna
har kastrerats.

Hunden MITI förser sig
gärna av kattmaten om
han får en chans.


För några dagar sedan blev jag utskälld av en granne (grek). Han var rasande och beskyllde mig för att ha stulit hans katt. Jag blev chockad. Har aldrig förut upplevt en så rasande person.
Bakgrunden var att jag dagen innan kom från Chania med min katt Maja i en kattkorg (hade vaccinerat henne) och mötte hans fru som tittade på Maja i korgen och tyckte det liknade en av deras katter (hon såg inte hela Maja).
Detta talade hon tydligen om för sin man. De trodde jag stulit en av deras katter och ev. kastrerat den. Det konstiga är att de har en massa hemlösa katter springande hos sig som de inte alls verkar intresserade av. I varje fall är katterna ständigt hungriga. De har också en kedjad tik (se lucka 2 i adventskalendern) som fått valpar 3 ggr och alla dränkta i kanalen nära oss.
Har bett dem kastrera tiken men icke. De har inga pengar säger de, men det tror jag inte på. Hur som helst hade min husägare sett den rasande mannen och sade att jag inte skulle bry mig då han fick sådana anfall ibland.
En sak som jag vill säga om alla lösspringade hundar med ägare eller utan ägare. De är alla så snälla och tacksamma för en liten matbit och lite klappar. Har aldrig någonsin mött en aggressiv hund pa gatan. Detta gäller också de kedjehundar jag klappar (klappar inte alla, men många). De är så otroligt tacksamma för lite uppmärksamhet att man nästan blir gråtfärdig ibland.

Tänk om man vore riktig rik och kunde bygga upp ett shelter för alla hemlösa djur man träffar. Detta drömmer jag om ibland när jag lämnat in en lottorad.

 

Gamla stadsmuren, intill hundpromenadstråket
i stan.

 

Ingegerd och Silke utanför infokontoret
på Daskalogiannis 37.