HUND I VARM BIL

 

Varje sommar inträffar ett antal fall där hundar lämnats i bilar och dött av värmen.
Det är onödiga och plågsamma tragedier som bara inte ska behöva hända. Den som lyckats ta körkort ska också kunna inse hur varmt det faktiskt blir i en bil som lämnas på sommaren.

Fundera över denna tabell som visar hur varmt det blir i en bil. Tabellen har publicerats i många tidningar, lär ursprungligen komma från SKK:

Tidpunkt Utetemperatur Sol / skugga Temperatur i bilen
8.30 + 14 Skugga + 19
9.30 + 18 Skugga + 38
10.30 + 20 Blandat + 47
11.00 + 20 Sol + 58
12.00 + 23 Sol + 62
13.30 +22 Sol +85

Det räcker inte att öppna fönster en liten bit. Det räcker inte att bilen står i skuggan då man går, solen förflyttar sig fortare än man tror.

Dra dig inte för att säga till andra då du ser en hund som sitter illa till. Det kan kännas pinsamt, men kanske räddar du ett liv?
Slå även sönder en bilruta om det behövs. Läs vad SKK skriver HÄR. Det är bra råd.

För att ta reda på vem som äger en viss bil, skicka ett sms till vägverket, bilregistret nr: 71456. Knappa bara in bilnumret så kommer omgående ägaruppgifter på bilen.


Läs denna uppsats av Sofia Lagerström, HUNDHÅLLNING I BIL. Uppsatsen är ett examensarbete för studier vid SLU, Sveriges LantbruksUniversitet, skriven 2004.


Den som orsakar sin hunds död genom att lämna den ensam i en varm bil kommer säkerligen aldrig att kunna förlåta sig själv. Ta inte den risken att det blir du och din hund som drabbas. Det är så lätt att tänka att man bara ska vara borta en liten stund, så lätt att bli försenad, så lätt att felbedöma värmen. Men det är helt omöjligt att återställa livet på hunden som dött av värmeslag.
Chansa aldrig! Det är det inte värt!