HUND I VARM BIL

28/4-11

Nu är värmen här igen. Visst är det skönt, men varje sommar inträffar ett antal fall där hundar lämnats i bilar och dött av värmen.
Det är onödiga och plågsamma tragedier som bara inte ska behöva hända. Den som lyckats ta körkort ska också kunna inse hur varmt det faktiskt blir i en bil som lämnas på sommaren.

Fundera över denna tabell som visar hur otroligt varmt det blir, frampå dagen, i en bil som lämnats i skuggan på morgonen.

Tidpunkt Utetemperatur Sol / skugga Temperatur i bilen
8.30 + 14 Skugga + 19
9.30 + 18 Skugga + 38
10.30 + 20 Blandat + 47
11.00 + 20 Sol + 58
12.00 + 23 Sol + 62
13.30 + 22 Sol + 85

Det räcker inte att öppna fönster en liten bit. Det räcker inte att bilen står i skuggan då man går, solen förflyttar sig fortare än man tror.

Siten hittadjur.se har en mycket bra information om hund i varm bil och vad du kan göra om du upptäcker en hund som sitter illa till. Där finns även förlaga till info-lappar man kan skriva ut själv. Gör det i förväg för ditt eget minne, då man står där i en akut situation är det inte alltid så lätt att komma ihåg sina rättigheter, och för att sätta upp på bilar där det sitter hundar. Är det riktigt akut ska man naturligtvis rädda hunden och inte bara sätta upp en lapp.

Man kan ta reda på vem som äger en viss bil genom vägverkets sms-tjänst.
Det kostar numera 3 kr och man får veta ägarens namn och ort, telefonnummer måste man sedan ta reda på på annat sätt.

Läs tex om en tragedi i Boden.
Infotext
.

 

Läs denna uppsats av Sofia Lagerström, HUNDHÅLLNING I BIL. Uppsatsen är ett examensarbete för studier vid SLU, Sveriges LantbruksUniversitet, skriven 2004.