HUNDLIV I CHANIA

 
Ingegerd Öhman, som bor i Chania på Kreta under sommaren, har skickat en tidningsartikel som handlar om hundarnas liv i Chania och om djurskyddsarbete.
Ni som kan grekiska kan förstora bildfilen nedan och läsa originalet, vi andra kan läsa översättningen som Marie-Lousie gjort.
 
 
I CHANIA - LEVANDE HUNDAR I SOPTUNNOR!

Föregående lördag var det några personer som slängde sina levande hundar i soptunnan. Chanias djurorganisation "Noaks Ark" hittade dem. Organisationens ordförande Silke Vrobel säger att helgen som passerat var en stor besvikelse då det ännu en gång blev tydligt hur lite majoriteten av Chania-borna bryr sig om sina djur. Hon fick mig att förstå att det inte längre går att blunda inför ett enkelt faktum: alla beklagar sig över de stackars djuren men lägger samtidigt ansvaret på staten och borgmästarna, det är de som måste lösa problemet med de hemlösa djuren. Men så är det inte! Alla är ansvariga, varje enskild individ, som slänger valpar i soporna och stoppar små katter i plastpåsar för att de ska dö. Det är ni, som låter er hund gå lös på stan där den skadar sig eller blir dödad, på grund av er likgiltighet. Skulle ni låta ert lilla barn gå omkring oskyddat på gatorna, bland bilar och andra faror? Vem är ansvarig då er hund eller katt blir dräktig två eller tre gånger per år?

Vem överger dessa hjälplösa varelser ute på åkrarna och i soptunnor som på denna bild? Vad skulle ni tycka om ni blir övergivna när ni blir gamla och sjuka och behöver mer stöd och kärlek än någonsin, precis som den gamla tiken som utländska arbetare hittade döende av svält och törst? Silke Vrobel säger vidare: Den här hundens hjärtlösa ägare hade henne i minst 12 år och ville inte ens ta henne till veterinären för att låta henne somna in, då hon led av cancer. Människorna i Chania frågar sig varför turismen i området minskat. Olika reportage visar att en viktig bidragande faktor är att européer inte vill åka till platser där djur misshandlas.

Fråga er granne: är det inte barbariskt att han lämnar sin hund bunden ute i solen, utan skugga, utan vatten, utan mat, inne i plåttunnor som under sommaren förvandlas till ugnar? Skulle ni vilja leva så? Vi är alla Guds varelser, visa äntligen nåd för dem som inte själva kan be om hjälp.

Den enda gången ni ropar högt är när ni ber om hjälp från de styrande. Men det är inte de styrande som slänger hjälplösa djur på vägarna. Det är du och du och du! Vår organisation Noaks Ark har de senaste 20 åren gjort allt för att hjälpa och ta hand om de skadade och sjuka djuren. Vi försöker ta hand om och föda upp de små hemlösa djuren och under dessa år har vi minst 10.000 djur. Vi har köpt en bit mark, som en tillfällig plats för djuren, men vårt mål är inrättandet av en permanent central för sjukvård och omhändertagande, med erfaren personal. Där ska djuren tas om hand tills ett nytt hem hittas till var och en av dem. Vi vill inte skapa ett djurghetto utan en plats för dem på deras väg mot ett djurvänligt hem.

Glöm inte att det inte bara är borgmästarna som är ansvariga för djuren. Alla de som älskar och bryr sig om djuren och även alla de som bryr sig om Kreta och den bild som finns av ön i utlandet måste agera för att lösa problemet. DE måste själva kämpa för sina och djurens rättigheter. Vår lilla organisation kämpar med alla sina krafter för detta, men det är omöjligt för oss att själva lösa detta enorma problem. Du och du och du är ansvarig! Du kan med din röst och agerande hjälpa till och förändra behandlingen av dessa olyckliga djur.

- - - - - -

(Upplysningsvis finns tre organisationer som har namnet "Noaks Ark". Det är Silke Vrobels organisation, en grekiskledd organisation samt "gamla Noaks Ark" som leds av Thomas Bush. Alla jobbar med djurskydd och hemlösa djur, kastreringar och omplaceringar.)
Grekiska djurskyddsregler lägger ansvaret för hemlösa djur på myndigheterna, något som mycket sällan stämmer med verkligheten.