THALASA - EN HUND PÅ KRETA

22/11-08

27/1 2009.
Nyheter om THALASA! Hon har fått flytta till en av Ellas samarbetspartners i Holland. Hon har fått lämna Kreta och väntar nu på sitt permanenta hem. Se film på youtube!
Från Ella Corson på Kreta kom nyligen denna berättelse om en hund hon tagit hand om.
Ett exempel på hundliv på Kreta...
Thalasa är nästan 2 år gammal. Hon är av stövartyp, mellanstor, ca 12 kg. Hon är pigg, glad, lekfull, mycket kärleksfullt och tillgiven.

Thalasa fick sitt namn från det grekiska ordet för hav. I maj 2007 blev hon bokstavligen plockad ur havet av Elsas brorson.

Det var säkert tänkt att den lilla valpen skulle drunkna och dö i havets djup. Men lilla Thalasa flöt och paddlade med sina små ben. Och hon hade extrem tur. Någon hittade henne, tyckte synd om henne och plockade upp henne. Hon var bara någon vecka gammal och extremt nedkyld. Brorsonen åkte med valpen till tant Elsa. Första dagen Värmde Elsa Thalasa vid sitt bröst, innanför blusen. Elsa tog hem henne och sked-matade henne med mjölk första veckorna. Sedan dess bodde Thalasa vid Elsa's kolonilott.

När jag återvände till Kreta, hösten 2007, bad Elsa mig att hitta en bra familje åt Thalasa. Jag började processen, tog och skickade foton, tog henne till veterinären: micro-chip, vaccinationer, avmaskning etc.

Då var Thalasa verkligen olycklig, boende i ett skjul - ensam hela dagarna - förutom den halvtimme då Elsa kom och tryckte in mat genom hönsnätet (en del, i alla fall, ramlade i matskålen). När jag var på besök, släppte jag ut Thalasa för glädjeskutt och spring. Hon var urlycklig varje gång och kunde inte få nog med kärlek.

Men en dag när jag kom, fanns ett stort hänglås på Thalasas skjul. Jag ringde Elsa och frågade varför. Ja, Elsas bror hade bestämt sig att Thalasa skulle bli jakthund. Hon skulle inte få flytta till en familj, som vi tänkt hitta.

Jakthundar här på Kreta har det hemskt. De får inget mänskligt eller annat sällskap. De hålls mycket magra i tron att en hungrig hund jagar bättre. Då och då lastas de in i trälådor och körs till bergen där de (många) släpps för att springa vilt och skrämma upp harar.

Och jägarna skjuter hej-vilt omkring sig. Inte sällan skjuter jägaren sina egna hundar av misstag. Men det bekymmrar dem inte särskilt mycket, de kan alltid få en ny hund. Det kostar ju inget.

I alla fall har det visat sig att Thalasa är en usel jakthund. Hon vill bara springa och leka med de andra hundarna. "Hon distraherar de andra hundar" "Hon förstör jakten".

Detta är ju självklart egentligen. Thalasa behöver ett liv i en familj där hon få kärlek och stimulans - inte vara inlåst ensam i ett smutsigt skjul dygnet om. Hon har varit handmatad, fått springa fri på gården en stund varje dag, följde efter Elsa, lekte med andra hundar och hälsade besökare. Hon är inte någon duktig jakthund!

Men livet blir inte alltid som man skulle önska för en liten hund på Kreta...

Thalasa är en av de hundar och katter som Ella hjälper. Vi vet ännu inte var hon kommer att få ett hem. Vill du också skicka ett bidrag direkt till Ellas arbete? Betala i så fall in vald summa på CHANS plusgirokonto 15 63 80-8 och ange Ella, så går pengarna oavkortat dit.


Fler texter från Ella