ELLAS ARBETE MED KATTER PÅ KRETA

 

Här är historien om hur vi började arbeta med katter här i Mirtos på Kretas sydöstra kust.

År 2000 bodde jag i ett stort hus som jag hyrde på huvudgatan genom Mirtos. Jag hade tre rejäla rum, bad och en stor balkong där jag hade djur som behövde hjälp eller vård

En dag kom Lisbeth, Bas och Ineke från Holland på besök. De hade hört att jag hjälpte djur. Bas, som just fått en löneförhöjning ville donera dessa pengar, 20.000 drachmer (ungefär 400 kr) varje månad för att hjälpa katterna som levde på torget i Mirtos. Pengarna skulle användas till att kastrera katter och ge dem mat och vård.

Vi gjorde ett besök hos borgmästaren i Mirtos och förklarade att vi ville börja jobba med att hjälpa katterna på torget. Vi ville kastrera dem så de inte skulle bli fler och ta itu med deras hälsa, flera av dem var sjuka. Borgmästaren sa: "Jag bryr mig inte om katterna! Det är hundarna som är probemet!" Vi fortsatte att prata om katterna och han fortsatte säga att det var hundarna man behövde hjälp med. Han sa rent ut att "Vi struntar i katterna!". I alla fall så kände vi oss uppmuntrade att börja arbetet och vi startade The Mirtos Animal Project.

Bilderna: Några av katterna på torget.

20.000 drachmer varje månad räckte till att kastrera en katt och en liten summa blev över till mat och medicin. En del turister började lägga bidrag i min brevlåda så jag fick råd till medicinerna.
En del av katterna på torget var sjuka, ringorm och kattinfluensa. Så kom december och det blev plötsligt värre! En tysk kvinna som haft 13 katter återvände till Tyskland. Katterna blev hemlösa och började söka sig till torget för att hitta mat. Alla dessa katter var i dåligt skick och sjuka. Deras smitta blev en plåga för de andra katterna i stan. Så det blev en massa extra jobb med matning och försök att bekämpa sjukdomarna.

Kastreringarna utfördes av en lokal veterinär. Sedan hade jag varje katt hemma 3-4 dagar. De fick bo i en stor hundbur som jag hade i ett av rummen. Jag kollade så såret läkte ordentligt och gav dem antibiotika innan de släpptes ut i det fria igen. Varje dag gick jag till torget och gav katterna mat. Jag vande dem också vid transportburen genom att lägga in mat där och låta dem gå in och ut som de ville. Detta krävde en del tålamod men var värt besväret den dag vi fått in pengar till en ny kastrering. Då var det lättare att fånga den katt som skulle kastreras.

Ovan: Affa, en katt som fått hjälp genom Ella och The Mirtos Animal Project

Ungefär ett år senare var jag tvungen att flytta. Min hyresvärd skulle riva huset och bygga ett hotell till sin son. Sonen var borgmästaren! Så jag fick flytta och ingen i hela stan ville hyra ut till mig eftersom jag hade djur. Jag flyttade därför till Ierapatra men har fortsatt att hjälpa djuren i Mirtos ändå.

Mirtos Animal Project har fortsatt att hjälpa djur på Kretas sydostkust, och även Gayner på the Haven på nordkusten. Jag jobbar på Kreta och Lisbeth, Bas och Ineke i Holland, de samlar in pengar och hittar nya hem till en del djur.

Berättat av Ella Corson som bor på Kreta på vintern och i Sverige på sommaren.
CHANS hjälper till att bidra till Ellas arbete på Kreta.
Vill du ge en gåva just till Ella, som kommer djuren i området runt Mirtos till del?
Betala i så fall in den gåva på CHANS pg-konto 156380-8 och ange ELLA, så går pengarna dit.

Läs mer om Ellas arbete HÄR!