ZENTA

 

Kalives på Kreta

Ett par mil öster om Chania ligger den lilla fiskebyn Kalives som sakta men säkert håller på att förvandlas till en turistort. Flera hemlösa hundar finns här och de håller till både på stranden och inne i byn. Någon gång under sommaren 2002 föddes en valpkull i Kalives. Exakt var, och hur de hade det är det ingen som har brytt sig om eller minns. Inte heller hur många valpar det var, kanske var det bara en, en liten schäferliknande tikvalp. En tyska med semesterboende i byn lade efter en tid märke till hunden som hade något fel på frambenen. Vänstra benet pekade utåt och det högra var också lite snett men inte lika mycket. Hon bekantade sig lite extra med just denna hund och de blev snart goda vänner eftersom tiken var sällskaplig och kontaktsökande. Hon var ägd av ingen men höll mest till utanför en speciell affär och fick mat så pass att hon klarade livet.
Då den tyska damen återkom till Kalives efter påsk 2003 träffade hon den lilla tiken igen och misstänkte att hon var dräktig. Ytterligare ett antal hemlösa hundar skulle tillkomma i Kalives och gå ett kort och mödosamt liv till mötes. Det kändes inte bra! Hon beslöt att lämna in henne på Noah's Arks shelter i Souda, mellan Chania och Kalives.
Där kastrerades tiken och det visade sig att hon, som själv bara var 9 månader gammal, hade 12 stycken små valpfoster i magen!
Eftersom hunden var handikappad och dessutom liknade en liten schäfer bedömde man hennes chanser att få ett hem i Tyskland som mycket små så hon hamnade hos Gundi och sponsorhundsflocken. Hon fick namnet ZENTA.

ZENTA fann sig snabbt till rätta hos Gundi. Första gången hon träffade någon av oss från CHANS var i maj 2003 då hon var nykomling i flocken. Hon var då också relativt nykastrerad och höll på att återhämta sig. Vi blev genast mycket förtjust i ZENTA men tänkte inte direkt på möjligheten att hon skulle kunna komma till Sverige.

I oktober 2003 var vi åter ett gäng nere på Kreta. ZENTA var nu helt återställd och en fullfjädrad medlem av flocken. Hon var en mycket gosig och kelig hund som genast sökte kontakt och verkade vara en orädd och okomplicerad vovve. Det enda som ligger henne i fatet är frambenen. Vi bestämde dock att försöka hitta ett hem i Sverige för ZENTA. Vi har alltid varit mycket noga med att de hundar vi satsar på ska vara så "felfria" som möjligt. Men varför inte göra ett undantag och ge en hund med ett mindre handikapp en möjlighet till ett bättre liv? ZENTA hade det inte dåligt i sponsorhundsflocken, men livet borde ha mer att bjuda en ung och social hund.

Vi bestämde alltså att förbereda henne för resan till Sverige med vaccinationer och blodtest och sedan, om vi hittade det där alldeles extra bra hemmet för henne skulle hon få komma. På bilden ovan undersöks ZENTA av veterinären Eleni i Chania. Exakt vad som hänt hennes framben vet vi inte. Mest troligt har hon lidit av undernäring och ev. ljusbrist då hon var liten och benen har inte utvecklats som de skulle, s.k. rakitis. Kanske har hon också råkat ut för någon olycka med det vänstra benet som pekar lite utåt.

<<<Tillbaka