CHANS - CHarity for ANimals SocietyMONTENEGRO

Unas shelter – Love Hope RescueCHANS stödjer detta mindre shelter som Una och Chris Watts driver i Bar i Montenegro.


Det började 2015, Una och Chris Watts ursprungligen från Irland, kom till Montenegro på semester. De hittade en hemlös tik med valpar… Sedan dess är Una aktivt engagerad i djurskydd på plats. Hon jobbade med det allra första kastreringsprojektet med följande kampanjer, ordnade insamlingar för djuren. Hon agerade även jourhem och hjälpte till att transportera hundar till nya hem i andra länder. Så Una är en erfaren ”djurskyddare” som har samma syn på arbetet och målen som vi i CHANS.
Sommaren 2019 flyttade Una och Chris permanent till Montenegro. De ville göra mer för djuren. De hittade ett hus med stor trädgård i staden Bar, perfekt för ett mindre shelter med hemliknande miljö. De brukar ha 20-30 hundar och några katter. Målet är så klart att hundar ska få nya hem. En del är i mycket dåligt skick då de hittas och stannar länge, för andra går resan fortare.
Det finns ett privat dåligt skött shelter uppe i bergen i Paladini. En kvinna äger marken och tillsammans med en väninna samlar de ihop hundar i Bar och stänger in dem i sheltret (om det nu är rätt ord för ett vanskött ställe). De vill väl, men saknar kunskap och resurser. Una åker dit då hon har möjlighet och hämtar hundar. Dessa kallar Una för Paladini-hundar.Så här berättar Una själv om arbetet på sheltret:

”Först vill jag tacka alla som har stöttat både min sambo Chris och mig, med vårt lilla shelter här i Bar i Montenegro. För närvarande har vi 33 hundar, fyra huskatter, vi matar också herrelösa katter och hundar i området. Vi hjälper också helt på eget initiativ, ett shelter i bergen som bara kan beskrivas som ett helveteshål. Det vi gör där är mycket begränsat på grund av brist på resurser. För det mesta är det första hjälpen, behandling av öroninfektioner, behandling av sår, loppor och avmaskning. Vår dag här på Love Hope Rescue är mycket intensiv, från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Vi tror inte på att bara sätta hundar i burar och hoppas på det bästa. Vi delar vårt hus med 14 hundar och fyra katter. Varje dag släpper vi också ut några av de andra hundarna ur hundgårdarna för att träffas och leka med varandra. Hela vår dag tas upp av att hålla koll och övervaka så att leken inte går över styr, och att inga trakasserier äger rum. Vi tar in resenärer och ger gratis säng och mat, de spenderar i gengäld tid här och hjälper oss att umgås med hundarna i minst fem timmar om dagen i fem dagar i veckan. Min sambo är köksmästare här! Han lagar inte bara mat till alla hundar, han handlar nästan varje dag så vi har färskt kött, och hjälper mig med vardagsmatningen. Mycket av hans tid tillbringas med denna syssla eftersom vi har hundar som behöver specialdieter. Städarbetet tar aldrig slut här heller, att dela vårt hus med så många djur innebär att vi sopar golv hela tiden. Tvättar väggarna efter regniga leriga dagar. Varför gör vi detta? som mina vänner och familj frågar hela tiden. Vi gör det för att vi älskar alla djuren så mycket och inte tål att se någon av dem lida. Vi kan inte titta bort och bara leva för vår egen skull, så enkelt är det. Vi kan inte heller göra det ensamma, därför är vi beroende av all den kärlek och det stöd vi får.”

Några bilder från sheltret:


Några bilder från Paladinisheltret: