CHANS - CHarity for ANimals SocietyFADDERHUNDARNA I MONTENEGRO
Nu kan du hjälpa hemlösa hundar i den lilla staden Bar i Montenegro genom att bli FADDER för en eller flera av dem. Vår trogna aktiva medlem Hanna Michnik har sedan ett par år arbetat upp ett kontaktnät för djurskyddsarbete i Bar.
De utvalda fadderhundarna bor i ett mindre shelter som drivs av ett irländskt par, Una Watts och hennes sambo Chris.

Gå med i LOVE HOPE RESCUE MONTENEGROs fb-grupp så kan du även se hundarnas egna bildsidor.

Det hela började 2015, då paret kom till Montenegro för att tillbringa sin semester här. De hittade en hemlös tik med valpar…
Sen dess har Una varit involverad i aktiv djurskydd i Montenegro - deltagit i det första kastrationsprogrammet (och följande kampanjer), drivit insamlingar till hundarna, agerat som jourhem och som transport. Sommaren 2019 flyttade Una & Chris permanent till Montenegro, de hittade ett lämpligt hus med stor trädgård i staden Bar, perfekt för ett mindre shelter. För det mesta har de runt 20 hundar och 10 katter.
Volontärer från hela världen är välkomna till sheltret - dels får hundarna social träning, dels hjälper volontärerna till med dagliga sysslor kring djuren. Hundstallet är väldigt speciellt - det finns inga hundgårdar, bara ett hus och en stor trädgård. Hundarna går ut och in precis som de själva vill. Samtidigt uppfostras hundarna som i vilken familj som helst, de lär sig umgås med människor och med andra hundar. Chris är speciellt omtyckt av hundarna pga sin kulinariska konst ;) Alla hundarna vaccineras, avmaskas, skyddas mot parasiter, testas. Alla får veterinärvård vid behov. Una försöker hitta hem till hundarna, men det är inte lätt i Montenegro. Genom sina bekanta lyckas hon ibland placera några hundar, för det mesta i Tyskland. Men de flesta hundarna stannar hos paret för gott.
Una hämtar flera hundar från ett shelter i Paladine. Paladini ( även Paladin, Paladine) ligger i ett bergsområde som ägs av en kvinna, Vesna. Det finns varken el eller vatten, bara skog och berg. Vesna har satt upp ett provisoriskt shelter - hennes väninna Ljiljana fångar hemlösa hundar i Bar och sätter dem i sheltret. Det största problemet är brist på vatten, mat samt veterinärvård. Vägen till sheltret är svåråtkomlig, inte många vågar köra dit. Kvinnorna vill nog väl, men sheltret är inte bra för hundarna. Många av hundarna är i dålig skick. Volontärer från staden Bar försöker hjälpa med mat och vatten.

När du bestämt dig för att "faddra" och valt ut en hund, betalar du in önskat belopp på CHANS plusgirokonto 15 63 80 - 8. Eller swisha på nr 070-4384999 Där står Ingrid Sunding som mottagare.
Det är för att ett föreningskonto blir väldigt dyrt. Detta konto används bara för CHANS och pengarna redovisas på samma sätt som andra gåvor, på TACK-sidan.

Fadderhunden behöver 75 kronor per månad, men gärna mer!
Skriv "FADDERHUND" och namnet på den hund du valt.
Glöm inte att ange eget namn och adress och helst även e-postadress.
Att maila och berätta vilken hund du valt, går också bra. Lennart@chanshund.com
Faddrarna kommer att anges på hemsidan.
Skulle din utvalda hund bli adopterad - då får vi glädjas! ...eller somna in... då får du välja en ny fadderhund - det finns hela tiden nya hundar som behöver vår hjälp...
Det här är ett sätt att hjälpa som kan passa alla! Pengar är en ständig bristvara för den som hjälper djur; mat, veterinärer, fällar, mediciner, hundboxar - det är mycket som ska betalas... Så välj en av våra underbara fadderhundar!
.........................................................................................................AUDRY

AUDRY är en snäll och vänlig tik som växt upp i Paladini. Hon älskar att få uppmärksamhet, men är ganska blyg. Hon har kompisar bland både katterna och hundarna, har blivit rumsren och går bra i koppel. Kanske kan hon få ett hem så småningom, men är inte redo än på ett tag.
AUDRYs bildsida på Facebook

Ingegerd Breidenström Thuvall

LEON

LEON strök omkring på gatorna i Ulcinj. Han var i mycket dåligt skick och togs om hand. Så hamnade han på Unas shelter där han får vård. Men vet inte riktigt vad som felas honom än men han har problem med lever och njurar och får särskild diet. Prover har tagits och prognosen verkar ganska god.
Mer om LEONs historia. LEONs bildsida på Facebook

Eva-Christine Bergström

KARLA

KARLA skulle bli kamphund. På riktigt. Hennes ägare köpte henne och hennes syskon i Serbien, men blev snart besviken då KARLA inte alls ville slåss. Hon skulle då avlivas men hade turen att hamna hos Una. KARLA har ledproblem och foderallergi, men än så länge mår hon OK. Då hon kom till Una var hon rädd för sin egen skugga, men det har blivit bättre.
KARLAs bildsida på Facebook

Ingegerd Breidenström Thuvall

STAR

STAR är troligen född 2017, en väldigt snäll tik, men riktigt nervö s. Hon skulle blomma upp om hon fick vara ensam hund med en egen snäll ägare i en lugn tillvaro. Det finns ingen aggression i STAR men hon gillar inte att ha andra djur omkring sig hela tiden. Räddades nyligen från Paladini.
STARs bildsida på Facebook

Eva-Lotta Karlsson

GRATTIS
DUSCA!

FLYTTAT
TILL EGET
HEM I
TYSKLANDDUSCA är en tik troligen född 2017. Hon är kastrerad. Väldigt rar och vänlig men ganska blyg och osäker. Inte så konstigt då hon är född och uppvuxen i Paladini. Hon räddades därifrån under våren 2020. Fick behandling mot kennelhosta och mår nu bra.
DUSCAs bildsida på Facebook

GRATTIS
BUBA!

FLYTTAT
TILL EGET
HEM I
ENGLANDBUBA kommer från Unas granne som ofta har hundar sittande på kedja vid huset. Det är ingen god hundhållning, ofta varken bra mat eller vatten. Lilla BUBA bodde där och fick valpar 2 gånger varje år. Hon var i mycket dåligt skick då Una till sist fick ta hand om henne. Nu är hon kastrerad och slipper föda valpar bara för att se dem kastas i soptunnan.
BUBAs bildsida på Facebook

GRATTIS
MANNI!

FLYTTAT
TILL EGET
HEM I
AUGUSTI
2021MANNI är en hanhund som räddades från Paladini i januari 2020. Han var då så sjuk i diverse sjukdomar att han vara nära döden. Han är troligen född 2013 men ganska sliten. En rar äldre herre trots att han inte är så gammal i år räknat, men han har farit illa. Njuter nu av sin fristad hos Una.

MANNIs bildsida på Facebook