OM SYMPTOM OCH INSJUKNANDE
En hund kan ha parasiten i sig i flera år innan det märks. En del hundar (uppskattat av grekisk veterinär, ca 30%, men det är en uppskattning) verkar kunna bekämpa parasiten själv och blir följdaktligen inte sjuka även om de får myggstick.
Symtomen är diffusa och kan variera, men vanligtvis kan man märka:

  • "Skorv" eller småsår på öronspetsarna. Mycket typiskt symtom! Kan sprida sig till andra delar av ansikte och kropp. Men ofta börjar det just på öronspetsarna. Ofta symmetriskt i ansiktet.
  • Avmagring
  • Trötthet, slöhet
  • Tappar päls
  • Röda och rinnande ögon
  • Sår under tampdynorna
  • Klor som växer onormalt mycket
  • Näsblod
  • Blod i avföring
  • Förändrade rörelser, hunden kan ibland småhalta på bakbenen.

Om din hund mår dåligt och ingen enkel eller självklar diagnos kan ställas så begär alltid att test mot leishmania görs. Testet tas via blodprov och kostar från 500 kronor beroende på klinik. Det värsta som kan hända är att hunden inte får rätt diagnos, då kan meningslösa och dyra felbehandlingar pågå under lång tid. Därför är det också viktigt att upplysa sin veterinär om att hunden är importerad eller har varit på utlandssemester. Om du känner att risken finns, begär testning även om veterinären inte anser att det behövs och även om hunden testats innan den kom till Sverige. Det är ju även bra att få veta ifall det INTE är leishmania.

 

OM BEHANDLING OCH MEDICINERING
Se det inte som en definitiv dödsdom om din hund befinnes ha leishmania. Att man inte importerar och förmedlar till andra, hundar som man vet är infekterade, betyder inte att infekterade hundar genast måste avlivas.
Är sjukdomen långt gången kan avlivning naturligtvis vara det bästa för hunden, men upptäcks det i ett tidigt stadium finns hjälp och hopp om livet.

Medicinering sker med ALLOPURINOL som egentligen är en giktmedicin för människor. Den aktiva substansen heter även ALLOPURINOL. Det är ingen stark, farlig medicin och biverkningarna är normalt lindriga giktsymptom i behandlingens inledningsfas. Den kan även i vissa fall påverka njurarna, men det anses som en mycket liten risk jämfört med den nytta medicinen gör. Kostnaden är ca 40-60 kr / kg kroppsvikt och år. Det kan vara betydligt billigare att köpa medicinen utomlands. Om du köper tabletterna utomlands kan medicinen ha annat namn, i Grekland ex.vis Zylapour, eller Zyloric, men substansen ALLOPURINOL ska finnas med.
Parasiten försvinner inte vid behandlingen, som är livslång, men hunden kan ändå leva ett gott liv helt symptomfri, med medicinering. En hund kan vara ordentligt dålig då den börjar med rätt medicinering. Många hundar vi hört talas om har trots detta repat sig och blivit symptomfria.
Om hunden inte behandlas, eller om behandlingen sätts in för sent, så kommer den att dö av sjukdomen.
De veterinärer jag frågat tycker att man ska ge tabletterna livslångt även om symptomen försvinner, vilket de kan göra redan efter ett par veckor. En del hundägare har berättat att de slutat ge tabletterna efter en tid och att det går bra. Hundar kan vara utan symptom flera år efter avslutad medicinering. Kanske är det olika för olika hundar......

Det finns ett preparat som heter GLUCANTIN. Vad jag vet köpes den på licens från ex.vis Italien. Det användes förut innan behandlingen med ALLOPURINOL upptäcktes. ALLOPURINOL är ju inte alls framtagen för att bota leishmania utan dess effekt upptäcktes något slumpmässigt av en veterinär.
GLUCANTIN ges i injektioner och är dyrt. Det har ganska starka biverkningar på lever och njurar och kanske även annat. Det rekommenderas INTE av de veterinärer jag frågat. Behandlingen anses ålderdomlig och inte självklart mer effektfull än ALLOPURINOL. Så länge ALLOPURINOL hjälper finns ingen anledning att pröva GLUCANTIN. Om inte ALLOPURINOL hjälper så är det givetvis läge att prova GLUCANTIN, då kan det vara värt att riskera biverkningar.

"Min" grekiske veterinär säger: "ALLOPURINOL är en gåva från himlen till hundarna"!!!

De hundar jag fått berättat för mig om, som felbehandlats, har oftast fått antibiotika eller i vissa fall kortison. Symptomen har gått tillbaka och sedan kommit tillbaka efter kurens slut. Detta kan ha upprepats flera gånger och naturligtvis tärt på hundens krafter. Det är otroligt viktigt att få rätt diagnos.

<<<Tillbaka

Nästa sida>>>