Att tänka på innan du skaffar katt

En katt lever mellan 10 och 15 år. Kan du ge den ett kärleksfullt hem hela dess liv?

Har du råd att ha katt?
  • Kattens bör försäkras, kostnaden varierar mellan olika försäkringsbolag och om det är renrasig eller bondkatt.
  • Katten ska vaccineras 1 gång/år ca 250 kr
  • Katten ska ha mat. Ca 100-150 kr/månad (detta beror på vilken mat katten äter)
  • Katten behöver kattsand till lådan ca 50-70 kr/månad
  • Katten bör kastreras 700 kr och uppåt Oförutsedda veterinärkostnader (Självrisken på försäkringen är ca 1000 kr)

Varför välja raskatt?

Är man intresserad av utställningar eller uppfödning, väljer man självklart raskatt. Tänk dock på att om du vill syssla med uppfödning bör du skaffa all information som går att få tag på samt lära dig allt om rasen, besöka utställningar m.m. Att välja ras är en fråga om personlig smak, Där bör man tänka på att långhåriga katter behöver daglig pälsvård. Andra katter kan vara mycket högljudda ex siameser och burmor.Ska man köpa en renrasig katt för avel och/eller utställning bör man ta med någon med erfarenhet när man väljer ut sin katt, då det inte bara är en sundhetskontroll som ska utföras utan bedömning av kattens kvalité m.m. Med en raskatt får du också en stamtavla, utan den får katten bara ställa upp i huskattsklassen på utställningar.En raskatt är oftast dyr att köpa. Man kan välja att vara fodervärd eller köpa en katt av "sällskapskvalité" och kommer då undan billigare. Med sällskapskvalité menas att katten inte riktigt når upp till utställningsstandard. Som fodervärd har man en katt av utställningskvalité men den återvänder till uppfödaren ett förutbestämt antal gånger för avel. Om man är fodervärd bör man i förväg bestämma vem som äger de kommande kattungarna och skriva ner detta i avtalet.

Varför välja en bondkatt?

En bondkatt kan man välja om man först och främst ska ha katten som sällskap. Det finns alltid många bondkatter som söker hem.

Vilket kön ska man välja?

Det är ingen skillnad mellan en kastrerad hankatt och en kastrerad honkatt, båda könen blir lika tillgivna och är lika trevliga. Men en okastrerad hankatt sprayar ofta starkt luktande urin och en okastrerad honkatt löper och risken finns att få oönskade ungar och en skrikande katt under löpperioderna. Genom kastrering försvinner dessa nackdelar och KAN göra katten mer tillgiven. Därför ska man, om man inte ska använda sin katt för avel, kastrera den. Tänk på när du skaffar katt att det finns mängder av oönskade kattungar som går en sorglig tillvaro eller död till mötes, kastrera därför din katt!

Ska man ha en eller två katter?

Om man har begränsad ekonomi eller trångt boende får man troligtvis inte plats med mer än en katt. Men om ingen är hemma på dagarna kan katten känna sig ensam, därför kan man ha två så de får glädje av varandra.

Varifrån köper jag katten?

En raskatt köper du av en uppfödare, den lokala kattklubben kan bistå med lista över uppfödare. På utställningar ser man ofta katter som är till salu, men det är bäst att se dem i sin hemmiljö. Då kan man se hur den beter sig och i vilken miljö den vuxit upp.Du kan också köpa katt ifrån olika djurskyddsorganisationer. Dessa katter har ingen stamtavla. Ofta är det övergivna sommarkatter eller oönskade kattungar. Det är oftast inte dyrt att köpa katt ifrån djurskyddsorganisationer, men man ska ändå tänka igenom sitt köp så att katten inte blir "oönskad" igen en dag.

Välj en frisk katt

Katten bör ha ett veterinärintyg, dvs den har genomgått en veterinärundersökning. Men det är ändå bra att låta den egna veterinären titta på katten strax efter förvärvet. Katten ska också vara vaccinerad och ha ett vaccinationsintyg som visar att katten är vaccinerad. Om det är en kattunge ska den vara vaccinerad mot kattpest minst 1 vecka innan köpet och om det är en vuxen katt ska den ha blivit vaccinerad under det senaste året.När man väljer katt letar man efter en som är pigg, vänlig, lekfull och lätt att hantera. Det är bra att avstå från den minsta och blygaste i kullen (trots att det oftast är den man "tycker synd" om, då risken är större att den blir sjuklig och dör tidigt, än den större, modigare och "kommer-fram-först-individen".

Du kan enkelt själv göra en undersökning av katten

Päls: Känn på kattungens päls, den ska vara mjuk och len. Titta också noga så att katten inte är angripen av loppor eller annan ohyra.
Öron: Kattungens öron ska vara rena och torra.
Ögon och nos: Det tredje ögonlocket ska inte synas. Ögonen ska vara rena och klara och nosen fuktig.
Mun och tänder: Om kattungen är frisk har den skär mun och vita tänder. Titta noga så att tandköttet inte är rött och inflammerat.
Analregionen: Lyft upp kattungens svans och leta efter tecken på diarré. Analregionen ska vara ren.
Buken: Känn försiktigt under buken med ena handen. Buken ska vara rundad men inte hård. Känn efter så att det inte finns några klumpar, detta är tecken på navelbråck. Låt sedan katten röra sig fritt och se om den rör sig normalt.

Förberedelser inför kattens ankomst

Nödvändiga saker som måste införskaffas:
Klösbräda
Toalettlåda + toalettspade
Matskål + vattenskål
Kattleksaker (pingisboll eller trådrulle är billiga och roliga leksaker)
Kloklippare
Borste/kam
Katthalsband med gummiband (för att katten inte ska strypas om halsbandet fastnar i en gren el. dylikt) och namnbricka om katten ska vara ute
Kattsele om katten ska vara ute i koppel
Kattkorg
Transportbox (katten ska inte gå lös i bilen under färd)Tänk på att kattens mat och vattenskålar inte ska diskas tillsammans med familjens porslin. Låt inte katten leka med garner och mjuka gummiföremål då de kan orsaka kvävning eller inre skador om katten sväljer dem.

När den nya katten kommer hem

Att få hem katten: Transportera katten i en transportbox. Om man övertar en vuxen katt bör något föremål som katten är van vid få följa med. Den vanliga kattlådan eller korgen gör att katten känner sig säkrare och anpassar sig fortare.

Att anpassa sig: Låt katten undersöka det nya hemmet i lugn och ro utan att den blir störd av barn eller andra husdjur. Om du har andra husdjur bör du hålla dem ur vägen tills katten undersökt hemmet. Släpp sedan in det andra husdjuret men övervaka dem noga. Det kan ta tid innan de vänjer sig vid varandra men för det mesta brukar de bli goda vänner till slut. Tänk också på att kela lika mycket med bägge djuren och försumma inte den gamla vännen p.g.a. den nya. Har du katt sedan tidigare så måste den nya katten få tid att komma in i rangordningen, detta ordnar de bäst själva.

Att släppa ut katten: Under den första veckan i det nya hemmet bör katten stanna inomhus för att lära känna sin nya miljö. Sysselsätt dig med katten och hantera den så mycket som möjligt. Ge den favoritmaten och skäm bort den. Under de första utevistelserna bör du vara med katten och ha den i sele. Glöm inte att skriva telefonnummer i halsbandet som den ska ha när den går ut, ifall att den skulle komma bort. Inga nykomna katter bör ströva ute på natten oberoende av ålder.

Säkerhet i hemmet

Håll katten borta från spishällen och skaffa skydd. Håll alltid luckorna till tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, kyl/frys och ugn stängda. Kontrollera att du inte har giftiga krukväxter eller växter i trädgården. Många växter är giftiga för katten. Se till att katten inte kommer åt soppåsen. Värdefulla föremål bör placeras utom räckhåll för katten. Låt inte katten tugga på ledningar, dra ur sladden när den inte behövs. Använd ett eldskydd framför den öppna spisen. Lämna inte skarpa verktyg framme Lämna inte giftiga ämnen på lättåtkomliga ställen. Tillåt inte katten att hoppa upp och gå på arbetsytor i köket, framför allt inte på spishällen. Låt inte katten komma i närheten av kokande vätskor. Lämna inte plastkassar framme - katten kan kvävas om den kryper in där. Lämna inte pappkassar framme - katten kan fastna med huvudet i handtaget och strypas. Sätt inte varmt strykjärn så att katten kan komma åt det. Lämna inte små föremål som katten kan svälja eller kliva på framme. Tillåt inte katten gå ut på höga balkonger utan nätskydd.

Grundregler för kattägare
  • Ge katten mat regelbundet i dess egen matskål. Håll denna skål avskild från familjens porslin
  • Katten bör ha en egen säng.
  • Kattlådan ska göras ren dagligen.
  • Kastrera katten så att den inte får oönskade kattungar
  • ID-märk katten.
  • Vaccinera katten
  • Kamma katten regelbundet. Varje dag om det är en långhårig katt. Kontrollera samtidigt att den inte har parasiter.
  • Maska av katten vid behov.
  • Uppfostra katten från början, det går inte att lära en katt att inte klösa på möblerna efter några år.
  • Om du skall resa bort, se till att någon passar katten.
  • Håll katten inomhus under festligheter med fyrverkerier.
  • Om du skaffat ny katt eller flyttat, släpp inte ut katten ensam förrän den vant sig vid den nya omgivningen.
  • Det är enligt lag förbjudet att sälja / skilja kattungar från mamman före 12 veckors ålder.
  • Ge aldrig katten Alvedon - mycket giftigt! Överhuvudtaget ska du aldrig laborera med medicin till din katt, utan hör alltid med din veterinär först.
Som du ser är det mycket att tänka på innan man utökar familjen med en katt. Tänk igenom beslutet noga. Även om en katt ofta är billig, får du aldrig se den som en "slit- och slängkompis". Den är värd ett bättre öde.
Lycka till med livet som kattägare!

© CHANS - Charity for Animals Society