ATT ADOPTERA EN UTLÄNDSK HUND

 

DU SOM FUNDERAR PÅ ATT "ADOPTERA" EN HUND, LÄS DETTA FÖRST.

Vi presenterar här tre hundar från Rumänien som ska få chansen att komma till Sverige.
Vi vill att alla ska tänka igenom det stora beslutet ordentligt först. Det får aldrig vara en impulshandling att ta sig an en hund. För en CHANS-hund är den första tiden i Sverige omtumlande och ibland jobbig. Att flytta hit innebär ju en total livsomställning. Inte minst resan tar på krafterna.Tänk bara på hur Du själv skulle känna att flytta till ett land Du aldrig varit i förut och allt känns främmande. Maten, språket, dofterna, klimatet…. Visst skulle Du känna Dig ganska vilsen? Det gör även en CHANS-hund i början.

Om hunden dessutom hamnar hos någon som egentligen inte är så intresserad, så kanske den måste byta hem ganska snart och detta innebär en ytterligare påfrestning. För CHANS-hundarna söker vi bra hem hos riktiga djurvänner, som "adopterar" lika mycket för hundens som för sin egen skull.

UTGÅ IFRÅN ATT DEN FÖRSTA TIDEN BLIR JOBBIG!

Du får hem en hund som inte varit så mycket inomhus. Det är inte alls säkert att den är rumsren, var beredd på motsatsen.

Vardagen i ett aldrig så lugnt hem i Sverige innehåller massor av saker som hunden nog aldrig upplevt. Dammsugare, bilåkning, åka hiss, folk som kommer och går……. Det tar även tid för hunden att förstå det nya språket! Listan på saker att vänja sig vid kan göras lång. Räkna med att hunden behöver tid på sig att vänja sig vid sin nya miljö.

Klimatförändringen för hundar från Kreta kan göra att de fäller mycket i början. De har ju levt utomhus större delen av sitt liv. Andra hundar kan ha klåda och ibland utslag då de kommer. Så gott som alltid går det bort då de kommer till vårt kallare klimat och slipper det ständiga dammet i varmare länder. Även hundar från Polen eller Rumänien kan vara i våra ögon ovårdade i pälsen, man har helt enkelt inte alltid tid och möjlighet på sheltret att pyssla med det.

OM NI HAR BARN I FAMILJEN:

Hundar och barn har oftast kul tillsammans och trivs bra ihop.
Har man barn kräver dock hundägandet något mer av matte/husse. Det gäller inte bara att "skydda barnen mot hunden" utan lika mycket att "skydda hunden mot barnen". Med andra ord: Lämna inte hund och barn utan uppsikt. Hunden känner Du inte än och barnen vet man inte alltid vad de gör. Av oförstånd kan de både plåga och skrämma hunden.

En CHANS-hund har ju oftast ett okänt förflutet och vi vet inte vad den har för erfarenhet av barn. Tänk på att barn i många länder ofta kan vara elaka mot hundar eftersom de inte har samma traditioner där som här. Något som vi i CHANS naturligtvis vill ändra på.

Var därför mycket försiktig i början. Räkna aldrig med att Du kan lita på hunden till 100% efter några dagar.
Den måste få en rimlig chans att vänja sig vid sin familj.

ANDRA HUNDAR I FAMILJEN:

Kommer din gamla hund att acceptera en kompis? Tänk igenom noga. Kanske är det bäst med en hund av varje kön. Du får inte bli förskräckt och ge upp om hundarna inte älskar varandra från början. De kanske rent av måste göra upp lite om rangordningen. Även här gäller det att ge hunden/hundarna tid.

Tänk dig själv hur det kan vara ibland: En del människor kan det ta tid att förstå, för att sedan tycka mycket om. Så är det även för hundarna! Samma sak gäller om Du har katt. Det kan bli jobbigt i början men för det mesta så går det bra.

RÄKNA MED ATT HUNDEN KAN VARA SKYGG.

Hundar i en del andra länder behandlas ofta illa. Särskilt vanligt är att de har dålig erfarenhet av män. En del hundar är misstänksamma mot husse i början. Det gäller då att inte bli besviken på hunden. Hundens reaktion beror ju inte på Dig personligen utan på vad andra gjort mot den tidigare.

Bli inte heller besviken om inte hunden genast kastar sig i famnen på alla i familjen och vänner och bekanta. Vissa hundar gör det men ofta är de misstänksamma och avvaktande i början. Lär dig i förväg om hundens språk och beteende, så att du inte blir rädd och dömer ut hunden om den t.ex. morrar i en pressad situation. Den är av naturliga skäl osäker på allt det nya och har oftast ingen aning om vad vi förväntar oss av den.

Man måste vara beredd på att ge hunden tid.

Man behöver inte ha 20 års hundvana för att bli en bra matte/husse till en CHANS-hund. Men ett stort hundintresse och ett stort tålamod behövs. Även om du är hundvan, ser vi gärna att du läser någon av dessa böcker innan hunden kommer:

"Kontaktkontraktet" av Eva Bodfält
"Inkallning är så mycket mera" av Memea Mohlin
"Min bästa vän" av Marie Hansson-Hallgren

De är mycket intressanta och hjälper till att ge en större förståelse för hunden och dess reaktioner och beteenden. Självklart finns det fler bra böcker men detta är tre förslag.

Mycket av detta som du just läst gäller inte bara CHANS-hundarna, utan även vanliga svenska hundar. Vi tycker dock att det är extra viktigt att CHANS-hundarna kommer till rätt hem direkt, eftersom omställningen för dem är så mycket större då de flyttar till en helt ny miljö.

OM DET TROTS ALLT INTE SKULLE FUNGERA……

Då hjälper vi till att försöka lösa problemen!
Var aldrig rädd för att fråga om hjälp eller råd! Vi har tillgång till hundkurator som ställer upp om det behövs. Det är alltid mycket lättare att ingripa INNAN en sak blir ett jätteproblem. Oftast beror det på att hund och människa missförstår varandra. Vi hjälper gärna till!

Om inget fungerar hjälper vi till att hitta ett nytt hem till hunden. Men det ska vara en nödlösning. Vi förväntar oss att du som "adopterar" verkligen är beredd att ge hunden en CHANS först. De flesta problem löser sig nämligen bara man har tålamod och intresse.

 

© CHANS - Charity for Animals Society

<% strSQL = "SELECT * FROM counter" Set objRS = objConn.Execute(strSQL) %> <% Session("stopp") = objRS("stopp") %> <% Session("stopp") = Session("stopp") + 1 %> <% strSQL = "UPDATE counter SET " _ & "stopp = '" & Session("stopp") & "' " _ & "WHERE ID = " & objRS("ID") objConn.Execute(strSQL) objConn.Close() %>