ALLA DESSA PROTESTLISTOR

4/11-10

Vi som är engagerade i djurskydd på ett eller annat sätt får väldigt många mail som uppmanar att protestera mot olika saker, det ena vidrigare än det andra. Just nu gäller det ofta valpar som flås levande och länk finns till en film som verkligen är förfärlig.
Andra gånger gäller det slakt på valar eller delfiner...

Självklart vill vi alla hjälpa till att stoppa dessa gräsliga saker, men hur ska man göra?

I de mail jag syftar på finns en lista med namn, numrerade från 1 och vidare. Då man skrivit in sig själv på plats 500 ska man maila in listan till någon organisation. Sedan starta en ny lista som ska skickas runt till alla man känner. Och man vill ju så gärna hjälpa, men istället fortsätter mailen att flöda till ingen nytta. Jag får själv dåligt samvete om jag bara tar bort mailet utan att skicka det vidare, trots att jag inte tror på protestformen, så det blir lätt att dessa snurrar runt gång på gång. Till slut är alla trötta på det...

Tänk efter! På de mailbaserade listorna kommer namn nummer 1 att finnas på massor av listor som till slut mailas in. Det nedersta namnet finns bara på en lista. Det blir som en pyramid och helt omöjligt att räkna ut hur många personer som verkligen skrivit på. Många skriver också på flera listor och resultatet blir att ingen tar dessa listor på allvar.

Etablerade organisationer samlar inte in namn på detta sätt.
Det är välmenande personer som startar upp denna mailning, men det enda det leder till är att informationen sprids, vilket kan vara bra, men det skapar mycket irritation och känsla av mailbombning.

Ska du skriva på en namnlista, och det vill man ju, skriv på de officiella internetbaserade protestlistorna på exempelvis petitiononline.com. Du hittar dem via upphovens hemsidor eller genom att gå in på www.petitiononline.com
WSPAs och Djurens rätts sidor kan du också hitta länkar till petitioner att skriva på.
PETAs hemsida är en annan plats där man kan hitta internetbaserade protestlistor.

Fortsätt att protestera men gör det på ett sätt som ger resultat!

/Ingrid Sunding
ordf. CHANS
ingrid@chanshund.com