CHANS - CHarity for ANimals SocietyLISA SÖKER HEM
Vill du ta hand om LISA?
LISA är lite mer än 2 år gammal, född på Kreta. Hon kom till Sverige med Ingegerd i somras. Eftersom boendet inte fungerade för hundar och det blev hot om snar avlivning, tog vi hand om LISA akut. LISA är en mycket rar och trevlig hund som haft oturen att födas i en ”misslyckad” kropp. Hon är troligen korsning mellan tax, basset hound eller något liknande, och något annat. Benen är inte så bra. Hon är lite funktionsnedsatt skulle man kunna säga.LISA är nu i jourhem och vi börjar få grepp om vad hon är för person.Hon är mycket trevlig, snäll mot alla, hundar och människor.I slutet av oktober var vi hos vår veterinär för en genomgång av LISAs kropp och hennes prognos. Hon skötte sig mycket bra hos veterinären, lät sig hanteras utan att bli vare sig arg eller särskilt rädd. Pep bara lite då klorna klipptes.Hennes framben är inte bra och inte höfterna heller. Men i dagsläget mår hon OK. Då vi hämtade henne var hon ordentligt överviktig. Nu har hon tappat ett par kilo, väger 24,5 och målet är att hon ska gå ner ca 5 kilo till. Hon rör sig redan bättre, och har fått bättre kondition. Men det kan bli ännu bättre.Hon har möjligheten att få ett bra liv, om än kanske inte lika långt som en ”normalbyggd” hund.Det är inte aktuellt att genomföra operationer utan hon bör få leva normalt så länge det fungerar och är roligt, sen kan man ge smärtstillande och sedan få man se…
Någon tidsprognos går inte att ge.Jag har pratat med flera personer som haft hundar med liknande ben och de har fått långa liv, så vi vet inte. LISA är i alla fall mycket positiv och levnadsglad. Hon ska ha vanliga promenader och lek, och viktnedgång, så kan det gå riktigt bra.LISA är alltså jätterar och verkar inte ha några problem med andra hundar.Tvärtom önskar vi ett hem med hundkompisar, det vore nog roligt för henne. Nu går hon i koppel och drar en del, men det är ju en träningssak. LISA är rumsren, hon är tyst då hon är ensam hemma med andra hundar.Hon är pigg och levnadsglad. Skulle gärna jaga änderna i parken, men det är sådant man måste lära sig att inte göra.LISA är inte dum, men har inte fått lära sig så mycket.Då vi hämtade LISA akut fick hon först vara hos Alice, som ställde upp med sitt hem utan någon varsel alls. Som sann djurvän så gjorde hon det bara! Tyvärr så var en av hennes egna hundar lite avundsjuk och inte så förtjust i en gäst, som dessutom var större och klumpigare. Så LISA flyttade i veckan till Eva-Christine och hennes två hundar. LISA är stabil till psyket så flytten som så var inga problem.Ganska roligt att se hur hon bar sig åt i nya hemmet. Första timmarna tillbringades diskret på dörrmattan.Sedan blev det soffan.Natt nummer två så blev det sängen! Där ska hon dock inte få ligga. LISAs riktiga hem får sedan bestämma över sådana saker.Vi söker ett kärleksfullt hem för LISA, helst med andra snälla hundar. Hur hon är med katter vet vi inte, men hon verkar inte bry sig så mycket. Hon måste få leva ett bra hundliv som kelgris utan stora krav på fysiska prestationer. Du som önskar en hund att träna agility, gå långa fjällvandringar med, ha med på daglig löp/joggingrunda, kanske inte passar bäst med LISA. Kanske inte heller optimalt att bo trappor upp utan hiss, även om hon går i trappor nu. Men det kan slita onödigt på kroppen.

LISA är kastrerad och testad för sjukdomarna leishmania, erlichia canis, babesios och hjärtmask. Hon har pass. Hennes bakgrund är okänd fram till sommaren 2018 då hon och en annan tik dök upp i byn där Ingegerd bodde. Hon är kärvänlig och tillitsfull och har troligen inte blivit illa behandlad.
Adoptionskostnad för LISA är 1.000 kr.

Vill du bli LISAs matte eller husse?

Maila mig, Ingrid, på ingrid@chanshund.com för en första kontakt.
Telefon 070-43 84 999.

Eller kontakta jourmatte Eva-Christine på ecbergstrom@gmail.com
Telefon 070-2823262