CHANS - CHarity for ANimals Society

BILLY

Carolina Alotus, svensk konstnär som bor och arbetar på Cypern, berättar om ett djurplågerifall som väckt starka känslor på ön:


I somras hände en fruktansvärd sak, en hund blev utsatt för extrem misshandel, mitt i turistparadiset Protaras på Cypern. Att hundar och katter (och hästar, åsnor osv) misshandlas är inget ovanligt på Cypern. Jag har bott här i drygt 20 år och har under dessa år sett massvis hundar och katter plågas och dö på olika sätt. Det är vanligt att folk lägger ut förgiftad mat till katter och hundar (giftet som används är outspädda bekämpningsmedel som blandas i köttbullar eller annan mat). Man håller sina jakthundar inlåsta i burar där de knappt får mat och vatten och får stå i sin egen avföring tills jaktsäsongen infaller, då får de komma ut och jaga, men de hundar som ej anses tillräckligt bra blir dumpade. Lämnade vind för våg att klara sej själva. Många hundar svälts helt enkelt ihjäl fastkedjade. Ofta har jag sett bilförare som istället för att sakta ner farten när en katt korsar vägen, öka farten och medvetet kör på den. Många upphittade hundar är så otroligt strykrädda att man bara kan gissa sej till vad de varit utsatta för. Att kastrera hundar och katter anses fel, istället får de para sej hej vilt och massor av oönskade valpar föds, som senare dumpas.


Senaste året har vi sett ett fall av extrem misshandel då en man slog en hund tills den var i koma. En annan man som ville göra sej av med sin rottweiler band fast den bakom bilen och körde med hunden släpande bakom tills hunden dog.
Som stor djurvän är det ofta jobbigt att bo på denna i övrigt underbara och vackra ö. Jag har genom åren matat hundratals herrelösa katter, fångat in massor av katter som kastrerats och sedan släppts ut igen. Jag har varit involverad i att omplacera hemlösa hundar i Sverige, ca 90 hundar har fått komma till nya underbara liv i Sverige.


Men jag brände ut mej, energin tog slut, jag orkade inte fortsätta längre. Problemet är alldeles för stort. Numera gör jag bara enstaka gärningar för att hjälpa djur. Jag tappade också tron på att situationen skulle ändras på Cypern.
Så i somras hände då en sak som var alldeles fruktansvärd men som senare ändå gav mej lite hopp. En liten lurvig hund sprang omkring lös i turistområdet Protaras, som så många andra hundar. Som turist ser man inte många lösspringande hundar eftersom de oftast fångas in snabbt och tas till dogshelter där de antingen avlivas eller får stanna tills de hittar ett nytt hem. Denne lille vovve drogs till ett fint hotell nära havet där han sprang omkring bland hotellgäster och tiggde mat och kärlek och drack vatten i poolen. Managern på hotellet var inte nöjd med den nya gästen och bestämde att han skulle bort. Han kallade till sej två killar ur personalen och bad dom att avlägsna hunden. Enligt vad som sägs beordrade managern killarna (en cypriot och en kille från Bulgarien) att slänga hunden i en krossmaskin för kartonger och sopor. En maskin som alltså trycker ihop innehållet som kastas i.


Brittiska turister hörde hjärtskärande pip och insåg att de kom från krossmaskinen och hittade där den lille hunden. Fortfarande vid liv men illa däran. Hunden togs till veterinär i Paralimni där den låg i koma i ca 10 dagar innan han avled. Hunden kom att kallas Billy. Enligt obduktionen hade hunden svåra skador bland annat mot huvudet vilket gör att man misstänker att den blivit hårt slagen innan den kastats i maskinen. Managern påstår att han sagt till killarna att köra hunden till ett dogshelter, medan killarna säger att dom bara lydde order av managern och de påstår också att dom trodde att hunden redan var död när dom slängde den i maskinen. Exakt vad som hände är väl fortfarande oklart, men förhoppningsvis framkommer klarhet i framtida rättegång.


Vad är då positivt i denna eländiga historia, kan man undra? Jo, att det anordnades två demonstrationer utanför hotellet, den ena medan Billy fortfarande var vid liv, och den andra en vecka senare då hunden avlidit. Jag deltog i båda demonstrationerna, och det gjorde även hundratals andra personer. Jag har aldrig sett så stor uppslutning på någon tidigare demonstration angående djur, på Cypern. Nu kändes detta extra nära inpå mej, eftersom jag som är konstnär har ett galleri och mitt gallerifönster vetter precis mot hotellets ingång, hotell Anastasia där hundmisshandeln ägde rum. Det som gav mej hopp var dels att det var extremt många som deltog och men framför allt att det var väldigt stor andel cyprioter och de var väldigt arga! På tidigare demonstrationer har jag mest sett icke-cyprioter, mest engelsmän. Och det är ju bra att de demonstrerar, men det känns ännu viktigare att cyprioterna själva deltar och vill få till en förändring. Vid första demonstrationen kom hotellägarinnan ut och vi hade väl alla förväntat oss någon form av ursäkt och kanske att hon skulle donera pengar till animal welfare. Istället kom hon ut och filmade demonstranterna och sa att hon minsann ville veta vilka som gjorde detta mot henne. Dels uttalade hon sej och undrade vad vi var så upprörda över…”det var ju bara en hund”!!!!! Folk blev ursinniga och skrek och någon spottade även på hotellägarinnan. För att spä på det hela så uttalade sej hotellägarinnans advokat några dagar senare på Facebook, där han skrev saker som att vi demonstranter borde buras in och att vi istället skulle gå emot turkarna. (ja, precis så ogenomtänkt var hans uttalande) Även detta skapade starka reaktioner. Protestlistor cirkulerar. Det skrevs många tidningsartiklar både på Cypern och i många andra länder och det blev väldigt mycket uppmärksamhet kring fallet Billy. Jag kände för första gången hopp om att det kanske kanske kommer en förändring på Cypern nu, när så många cyprioter reagerade så starkt. Det kommer säkert ta lång tid, men jag vill vara hoppfull.


Första rättegången hölls i måndags, då kom managern och den cypriotiska killen (killen från Bulgarien var ej närvarande) och de nekade till alla anklagelser. Nästa rättegång skall hållas den 10:e februari.
Tyvärr fortsätter djurplågeriet som förr….för några veckor sen hittade vänner till mej ca 30 katter döda i närheten av där jag bor. Detta var katter som var kastrerade och friska, de fick mat varje dag av engelska damer som tagit på sej att se efter katterna i detta område vid en liten hamn. De flesta katter misstänks blivit förgiftade, några hittades i havet, en katt hade rep om halsen och var troligtvis strypt. Detta är polisanmält.


Senast igår var jag på ett hotell och fotograferade katter som hotellet vill bli av med så volontärarbetare ska försöka hitta nya hem åt dom. På väg hem stannade jag vid en supermarket för att handla. En bil med ett tyskt par parkerade bredvid mej och frågade mej om jag visste var det finns en veterinär. De var på semester och hade hittet en ca 6-7 veckor gammal kattunge som var alldeles ensam och övergiven. De ville ta med den till Tyskland, så i såna lägen kan man ju inte säga nej…klart att jag körde dom till veterinären och satte dom i kontakt med folk som kan ta hand om katten i en månad tills den fått pass och kan resa till sitt nya liv i Tyskland. Man får glädja sej åt historierna med lyckligt slut.
Skickar med bilder från demonstrationen.

Med vänlig hälsning,

Carolina


Läs mer på Facebooksidan Billy's Law - Cyprus


Protestera!